Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Apel Matinal, la RRA: Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici

Interviu cu ministrul Finanţelor, despre înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii.

Apel Matinal, la RRA: Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici

Articol de Radio România Actualităţi, 07 Iunie 2018, 09:59

Realizator (Cătălin Cîrnu): Proiectul de lege privind înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii a fost adoptat de Camera Deputaţilor în calitate de for decizional.

Acesta ar urma să primească din partea statului participaţii minoritare sau majoritare la 33 de companii, dar şi fonduri în numerar, aproximativ nouă miliarde de lei, pe parcursul a cinci ani.

Lista companiilor include, printre altele: Electrica, RomGaz, Antibiotice, CFR şi Poşta Română.

Opoziţia a anunţat deja că va sesiza Curtea Constituţională - cred că este laitmotivul acestei primăveri - şi a acuzat puterea de subminare a economiei naţionale.

De cealaltă parte, însă, reprezentanţii PSD şi ALDE au afirmat că Fondul Suveran este o şansă de dezvoltare a României prin investiţii.

Pe acest subiect vorbim acum cu invitatul "Apelului matinal" de astăzi, ministrul finanţelor, Eugen Teodorovici. Cum va funcţiona acest Fond Suveran de Dezvoltare şi Investiţii?

Eugen Teodorovici: În primul rând, e foarte important, cum aţi spus dvs, că ieri s-a primit un vot la Camera Deputaţilor, iar acum legea va merge către preşedinte la promulgare. Sperăm să se întâmple acest lucru foarte repede, iar în a doua parte a acestui an va trebui să facem tot ce ţine de noi să devină operaţional, adică va trebui să avem numit acest consiliu de supraveghere care va trebui să se ocupe în primă fază de tot ce ţine de, să spun aşa, pregătirea fondului, structura acestuia, strategie, absolut tot. Iar până la final, cum spuneam, să devină operaţional, astfel încât anul viitor să se facă transferul de acţiuni către fond şi desigur să ne apucăm de treabă, de proiectele care pot fi, eventual, finanţate în mai multe domenii: transporturi, în economie, în agricultură, sunt multe domenii cu multe proiecte care aşteaptă să fie finanţate, aşa că fondul va fi un instrument foarte util.

Realizator: Acestea sunt principalele domenii unde credeţi că investiţiile sunt cele mai urgente, pe care le-aţi amintit?

Eugen Teodorovici: Deci, sunt principale. Cum am spus: transporturi, agricultură, dar pot fi şi alte domenii, pentru că nu ne limităm doar la un sector sau altul. Este vorba de proiecte profitabile, proiecte care vor avea în economie, să spunem aşa, un impact semnificativ. Sunt proiecte majore, sunt proiecte care au nevoie de finanţare, să spunem aşa, substanţială şi acest mecanism era o soluţie prin care banii să vină şi din altă parte decât din zona de buget de stat.

Realizator: Cine va face parte din consiliul de supraveghere?

Eugen Teodorovici: Se vor aplica aceleaşi principii pe care acea ordonanţă faimoasă, 109, privind guvernanţa corporativă le prevede. Sunt criterii la care putem să mai adăugăm şi alte elemente ca să fim siguri că cei care vor fi selectaţi vor fi într-adevăr oameni care cunosc astfel de mecanisme, astfel de, să spunem, activităţi. Va fi o selecţie destul de dură, pentru că este normal să luăm ceea ce este mai bun din ceea ce poate piaţa să ofere, nu doar piaţa din România. Aici vă daţi seama că pot veni, efectiv, specialişti şi din alte zone ale Europei, nu doar din România. Statul va avea doar două persoane în acest Consiliu de supraveghere, restul de şapte fiind efectiv din zona privată, dar cu toţii se vor supune, să spunem aşa, unei strategii pe care guvernul o va adopta, strategia Fondului Suveran, pentru că obiectivul acestor nouă persoane este ca ei, prin ceea ce fac ca supraveghere, vizavi de toate celelalte companii componente ale fondului, să facă în interesul economic al României şi nu din alt punct de vedere. Deci acele vorbe că se vor apuca şi vor vinde şi vor face şi vor distruge ceea ce este astăzi încă, să zic aşa, operaţional este o poveste şi o acuză nefondată şi vreau să vă mai spun un lucru: cei de la Comisia Europeană, cei de la Eurostat au fost în permanenţă în contact cu noi pe fiecare dintre modificările aduse acestei legi. Chiar ei au recomandat o serie de propuneri de modificare care se regăsesc în actuala /.../ legea finală a acestui fond. Deci şi această acuză este una nefondată, că n-a fost o discuţie, n-a fost transparenţă. Se discută de doi ani de zile, Comisia Europeană a fost informată, deci lucrurile sunt respectate întocmai.

Realizator: Aţi amintit ceva mai devreme, totuşi opoziţia a anunţat că va sesiza Curtea Constituţională şi critică faptul că părţi din patrimoniul statului român vor trece din proprietatea statului în cea privată. Aţi amintit şi dvs ceva mai devreme. Este până la urmă un duel al declaraţiilor politice, să spunem, între...?

Eugen Teodorovici: Nu-i vorba de un dialog. Poate să fie un dialog de acest tip sau, în fine, o luptă în sistemul politic pe anumite zone numai că, din păcate, cei din opoziţie au trecut mult, mult peste limita bunului simţ în ceea ce înseamnă acest tip de acuze şi uitaţi-vă la ultimele săptămâni de zile, sunt acuze total nefondate. Că statul va impozita acele sume de peste 2.000 de euro pe care românii le trimit în România - total fals; că va fi inflaţia de 12% - iar o minciună foarte, foarte mare şi multe... În fine, nu stăm acum să le explicăm pe toate, dar sunt, din păcate, minciuni, fără niciun fel de... Adică lupta politică o înţeleg, dar, repet, nu pe astfel de subiecte, nu pe teme economice, pentru că pe teme economice trebuie să stăm să discutăm. Domne, dacă aveţi ceva de spus ca şi opoziţie. Vedeţi că critică tot sau /.../ la Curtea Constituţională aproape orice act normativ care iese din parlament. Adică, pe de o o parte recunosc CCR, atunci când se adresează acesteia /simion/, dar, pe de altă parte, cum este subiectul, să spunem aşa, al zilei, incită la nerespectarea unei decizii a Curţii Constituţionale. Adică când au dreptate?

Realizator: Ei bine, rolul opoziţiei este să critice, indiferent de cine este la guvernare...

Eugen Teodorovici:Dar nu aşa.

Realizator: Dar, apropo de ştirile false, şi noi încercăm să le descifrăm, tocmai pentru a fi echilibraţi şi a afla exact adevărul. Vă mai întreb un singur lucru: pentru că s-a tot vorbit de investiţii, cât de optimist sunteţi că acest Fond Suveran de Dezvoltare şi Investiţii va schimba acest lucru în viitorul apropiat?

Eugen Teodorovici: Am mai auzit şi acest lucru că, în fine, că nu aş fi de acord. Ba da, am votat acest instrument, am fost cel care şi în Guvern a propus amendamentele pe care Guvernul le-a trimis Parlamentului la ceea ce iniţial a fost în Parlament ca şi propunere legislativă, este foarte important - dacă nu cumva cheia acestui instrument - cine se va ocupa de acest Fond Suveran, adică acele nouă persoane sunt persoanele-cheie. Pentru că altfel vom avea aceeaşi..., dacă sunt persoane care nu merită să fie acolo şi acest lucru nu se va întâmpla, atunci Fondul va opera ca şi până acum, cum au făcut-o celelalte companii. Deci ideea este că aceste companii se vor schimba în /.../ de abordare, să fie mult mai active în piaţă, să profite de ceea ce au ca şi potenţial, să se listeze la bursă, dacă este cazul. Deci, dacă sunt oameni - şi aşa sper să fie - care, într-adevăr, cu experienţă, fără niciun fel de influenţă din partea altcuiva decât a propriei sale experienţe şi conştiinţe, cum spuneam, luptând şi acţionând în favoarea şi interesul statului român, atunci lucrurile se pot schimba. Dar, repet, sunt optimist şi îmi doresc ca acest Fond să fie un instrument aşa cum l-am gândit şi în campania electorală, un instrument care să ajute la dezvoltarea economică a României.

Realizator: Optimişti rămânem cu toţii. Şi, totuşi, există riscul ca profitul unor companii să acopere lipsa performanţei altora?

Eugen Teodorovici: Nu, nu. Am auzit şi de această posibilă situaţie, dar nu, pentru că acest Fond, acest board de supervizare, el are printre alte activităţi şi aceea de a aproba strategia fiecărei companii în parte, să spunem, modul în care acţionează în piaţă. Şi în mod normal condiţiile vor fi foarte dure, adică vor fi..., tocmai asta e, că nu e statul cel care va mai gestiona sau va mai închide ochii la anumite /.../ companii, cum, din păcate, se întâmpla până astăzi. Acolo totul este cu principii de piaţă, adică nu poţi să accepţi o companie să meargă în gol şi alta să acopere ceea ce această companie nu produce. Deci este un concept bazat pe principii de piaţă.

UDMR nu susţine o reformă administrativ-teritorială care ar schimba proporţiile etnice
Știri 16 Ianuarie 2025, 09:28

UDMR nu susţine o reformă administrativ-teritorială care ar schimba proporţiile etnice

Într-un interviu acordat presei maghiare şi citat de MTI, liderul UDMR a precizat că nu pot fi pur şi simplu desfiinţate...

UDMR nu susţine o reformă administrativ-teritorială care ar schimba proporţiile etnice
Înalta Curte dezbate recursul declarat de Călin Georgescu în dosarul anulării alegerilor prezidenţiale
Știri 16 Ianuarie 2025, 08:52

Înalta Curte dezbate recursul declarat de Călin Georgescu în dosarul anulării alegerilor prezidenţiale

Pe 31 decembrie 2024, Curtea de Apel Bucureşti a respins acţiunea deschisă de Călin Georgescu, însă acesta a făcut recurs.

Înalta Curte dezbate recursul declarat de Călin Georgescu în dosarul anulării alegerilor prezidenţiale
Proiectul bugetar pentru acest an "va avea o abordare prudentă"
Știri 15 Ianuarie 2025, 16:26

Proiectul bugetar pentru acest an "va avea o abordare prudentă"

Proiectul bugetar pentru acest an va avea o abordare prudentă, spunea premierul Marcel Ciolacu, precizând că se va menţine în...

Proiectul bugetar pentru acest an "va avea o abordare prudentă"
Marcel Ciolacu: Taxa pe valoarea adăugată nu se va majora
Știri 15 Ianuarie 2025, 16:20

Marcel Ciolacu: Taxa pe valoarea adăugată nu se va majora

Premierul Marcel Ciolacu a dat asigurări de TVA nu se va mări.

Marcel Ciolacu: Taxa pe valoarea adăugată nu se va majora
Petre Roman, chemat la Parchetul General în dosarul Mineriadei
Știri 15 Ianuarie 2025, 10:32

Petre Roman, chemat la Parchetul General în dosarul Mineriadei

Petre Roman este acuzat de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul redeschis al Mineriadei din 13-15 iunie 1990.

Petre Roman, chemat la Parchetul General în dosarul Mineriadei
AUR solicită sesiune extraordinară pentru suspendarea președintelui Klaus Iohannis
Știri 15 Ianuarie 2025, 08:48

AUR solicită sesiune extraordinară pentru suspendarea președintelui Klaus Iohannis

AUR împreună cu POT şi SOS România au împreună numărul de voturi necesar pentru a inţia suspendarea şefului statului, însă nu...

AUR solicită sesiune extraordinară pentru suspendarea președintelui Klaus Iohannis
15 ianuarie - Ziua Culturii Naţionale
Știri 15 Ianuarie 2025, 08:40

15 ianuarie - Ziua Culturii Naţionale

În Capitală și în țară au loc conferinţe, dezbateri, concerte şi expoziţii, iar la multe muzee intrarea este gratuită.

15 ianuarie - Ziua Culturii Naţionale
USR solicită urgent controale în centrele în care se află copii cu dizabilități
Știri 14 Ianuarie 2025, 15:57

USR solicită urgent controale în centrele în care se află copii cu dizabilități

USR acuză finanțarea insuficientă pentru serviciile sociale și personalul din domeniu și consideră că banii necesari pot fi...

USR solicită urgent controale în centrele în care se află copii cu dizabilități