Anumite prevederi din Codul Penal "riscă să creeze confuzie"
Procurorul şef al Direcţiei Anticorupţie, Laura Codruţa Kövesi, semnala existenţa unor prevederi care vor împiedica sau îngreuna extrem de mult investigaţiile penale, în special în domeniul corupţiei.
Articol de Carmen Valică, 29 Ianuarie 2014, 15:38
La 1 februarie urmează să intre în vigoare noile coduri, Penal şi de Procedură Penală.
Ministrul Justiţiei a anunţat că Guvernul va adopta în această săptămână o serie de clarificări, după ce reprezentanţii procurorilor şi judecătorilor, dar şi ai unor organizaţii neguvernamentale au atras atenţia în ultima perioadă că anumite prevederi riscă fie să ducă la confuzii, fie chiar - semnalau procurorii anticorupţie - la îngreunarea muncii lor.
Procurorul şef al Direcţiei Anticorupţie, Laura Codruţa Kövesi, semnala existenţa unor prevederi care vor împiedica sau îngreuna extrem de mult investigaţiile penale, în special în domeniul corupţiei.
De exemplu, reglementarea interceptării comunicaţiilor telefonice, forma nemodificată, prevede că interceptarea conversaţiilor unui anumit suspect nu mai poate fi făcută înainte de începerea urmăririi penale, ori urmărirea penală se aduce la cunoştinţa acestuia.
Problema interceptărilor e semnalată şi de organizaţia Expert Forum, care arată că o altă chestiune ce necesită clarificări este cea a aplicării principiului legii penale mai favorabile.
Tema a fost analizată la o conferinţă organizată luna aceasta de Institutul Naţional al Magistraturii.
"La Codul Penal, cred că vom judeca şi vom face activităţi de urmărire penală următorii trei ani cu ambele coduri în faţă, atât noul Cod Penal, cât şi vechiul Cod Penal. Pentru că sunt instituţii mai favorabile în noul Cod Penal, instituţii mai favorabile, unele, în vechiul Cod Penal", a spus judecătorul Mihail Udroiu.
La aceeaşi conferinţă, preşedintele Înaltei Curţi, Livia Stanciu, semnala că există şi în teorie, şi în practică, două orientări de interpretare a modului în care se stabileşte legea penală cea mai favorabilă.
Unii vor legifera într-un fel, alţii, în alt fel, iar nu magistratul ar trebui să fie cel care adoptă rol de legiuitor.
"Vom vorbi de infracţiuni, să zicem, concurente, iau situaţia pluralităţii de infracţiuni, fapte comise înainte însă de intrarea în vigoare a noului Cod Penal. Şi aici, dacă iau pe acest exemplu concret, unii spun: domnule, trebuie să faci o evaluare globală a Legii penale, mai favorabile, alţi teoreticieni, alţi practicieni spun: nu, vorbim într-o astfel de situaţie de o evaluare a Legii penale mai favorabile, care se realizează pe instituţii autonome", a spus Livia Stanciu.
Din 1 februarie apare în justiţia penală posibilitatea arestului la domiciliu, dezincriminarea prostituţiei sau aşa-numitul acord de recunoaştere a vinovăţiei, ce permite evitarea unui proces îndelungat şi a cheltuielilor.
Scad o serie de pedepse, dar cresc cele pentru infracţiunile care au consecinţe deosebit de grave.