Antonescu: Situaţia financiară a Senatului este foarte dificilă spre critică
Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, susţine că situaţia financiară a instituţiei este una foarte dificilă spre critică. El a spuus că speră să intre cât mai repede în vigoare şi Statutul pentru a ajusta acele cheltuieli unde ele se pot ajusta.
Articol de Flori Doman, 26 Iunie 2013, 16:14
Preşedintele Camerei Superioare a Parlamentului, Crin Antonescu, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că situaţia financiară a instituţiei este "foarte dificilă, spre critică" în urma problemelor "economice şi administrative" create de neadoptarea Statutului parlamentarilor, adăugând că speră în înţelegerea Guvernului pentru o rectificare pozitivă.
"Situaţia financiară a Senatului ca să mă refer doar la ea este una foarte dificilă spre critică. Senatul României atunci când s-a alcătuit bugetul a fost instituţia care a fost cea mai deschisă, cooperantă în politicile de austeritate bugetară ale Guvernului privitor la instituţiile publice. Noi avem o problemă de funcţionare şi pe orice analiză de detaliu veţi vedea eforturile Secretariatului General, ale conducerii Senatului, de a reduce din cheltuieli au fost majore, de la deplasările externe până la cheltuielile de personal. Sper să avem toată înţelegerea la rectificare pentru ca Senatul să funcţioneze normal. Sper să intre cât mai repede în vigoare şi Statutul pentru a ajusta acele cheltuieli unde ele se pot ajusta", a spus Antonescu.
Întrebat de declaraţia premierului Victor Ponta că Senatul şi Camera vor trebui să se descurce cu aceleaşi bugete în urma neadoptării Statutului parlamentarilor, Antonescu a spus că se va discuta pe această temă pentru că nu se poate să fie o "opţiune unilaterală".
"Premierul a anunţat sau a enunţat o situaţie care într-adevăr e generală şi care înseamnă incapacitatea bugetului de a prevedea rectificări semnificative pozitive. În general, repet. Că este opţiunea domniei sale ca nici Senatul şi nici Camera să nu poată să beneficieze de o suplimentare de fonduri, o înţeleg, am luat act de ea. Vom discuta însă pentru că asta nu poate fi o opţiune unilateral pentru că aici vorbim totuşi de instituţii fundamentale şi probabil că împreună vom găsi soluţiile normale pentru a avea activitatea Parlamentului", a spus preşedintele Senatului.
De asemenea, întrebat dacă conducerea Senatului a luat în calcul măsura trimiterii personalului în concediu fără plată pe perioada vacanţei parlamentare, Antonescu a spus că mai trebuie discutat cu secretarul general al instituţiei.
"Nu ştiu. Deocamdată trebuie să mai avem o discuţie cu secretarul general şi cu cei de la Guvern, apropo de această rectificare. Nu am luat o decizie în acest sens", a spus el.
Totodată, Antonescu a argumentat că Parlamentul nu a tergiversat adoptarea statutului parlamentarilor cu modificările necesare.
"Nu cred că a fost în intenţia nimănui dintre grupurile politice, fără îndoială nimănui din conducerea celor două Camere, preşedinţi, Birouri Permanente, să întârzie adoptarea acestui act normativ. Au fost parcurse etapele, s-a început destul de devreme, obiecţiile Curţii Constituţionale au venit, ele trebuie respectate. De fiecare dată s-a încercat să se procedeze cu celeritate în raport cu aceste lucruri. Statutul senatorilor şi deputaţilor nu a stat undeva, nu a zăcut în aşteptare, a fost o prioritate legislativă din multe motive, inclusiv economice şi administrative", a mai afirmat preşedintele Senatului.
Preşedintele Camerei, Valeriu Zgonea, a declarat, miercuri, după şedinţa Birourilor Permanente reunite, că Statutul parlamentarilor se va discuta la toamnă, întrucât motivarea CC nu va fi publicată în timp util, şi că, în consecinţă, Camera va cere suplimentarea fondurilor la recitificarea bugetară.
Zgonea a precizat că motivarea CC nu va fi publicată în Monitorul Oficial în timp util pentru ca decizia să fie pusă în acord cu Statutul parlamentarilor, iar acesta să intre în dezbaterea plenului reunit de miercuri, întrucât există o opinie separarată a unui judecător.