Antonescu: PPE intenţionează să pună Guvernul USL în lumină nefavorabilă
Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a spus că Partidul Popular European, prin dezbaterea iniţiată, privind situaţia politică de la Bucureşti, urmăreşte să pună într-o lumină nefavorabilă Guvernul USL şi majoritatea parlamentară din România.
Articol de Flori Doman, 12 Septembrie 2012, 18:02
Crin Antonescu a precizat, miercuri, că dezbaterea din PE este o ocazie pentru lămuriri suplimentare în legătură cu situaţia politică din România.
"Este dreptul fiecărui grup parlamentar să propună o dezbatere, pe orice subiect, Parlamentului European. Sunt un adept al parlamentarismului în România şi în Europa şi pe toate continentele. Depinde care va fi conţinutul acestei dezbateri şi, la urma urmelor - desigur intenţia PPE este una partizană şi cred că este aceea de a pune într-o lumină nefavorabilă Guvernul actual al României şi majoritatea parlamentară actuală - cred că este un prilej să se lămurească mai mulţi oameni, dacă nu au făcut-o, în legătură cu situaţia din România", a declarat Antonescu.
Parlamentul European, reunit în plen la Strasbourg, a discutat despre situaţia politică din România.
Printre vorbitori se numără comisarul european pentru justiţie, Viviane Reding, vicepreşedintele grupului PPE, Manfred Weber, liderul socialiştilor din PE, Hannes Swoboda, liderul liberalilor europeni, Graham Watson, europarlamentarii români Cristian Preda, Cătălin Ivan, Norica Nicolai, Monica Macovei.
Antonescu: Afirmaţiile preşedintei Lituaniei sunt valabile în toată Uniunea Europeană
Tot miercuri, preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a avut o întrevedere cu preşedinte Lituaniei, Dalia Grybauskaite.
Antonescu a susţinut că declaraţiile şefului statului lituanian, Dalia Grybauskaite, privind clasa politică de la Bucureşti, nu reprezintă un avertisment, ci sunt afirmaţii valabile pentru oricare altă ţară din Uniunea Europeană.
"Nu s-a folosit nici termenul şi nici ceea ce domnia sa a spus nu poate fi socotit drept avertisment. Au fost nişte consideraţii - a şi precizat - la fel de valabile pentru România, pentru Lituania, pentru oricare altă ţară a Uniunii Europene, în legătură cu ce ar trebui să facă oamenii politici", a spus preşedintele Senatului, la finalul întrevederii.
Crin Antonescu a subliniat că punctele de vedere exprimate de preşedintele lituanian au fost non-partizane, după ce alţi lideri politici din Uniunea Europeană au făcut "afirmaţii partizane".
"Noi am avut o discuţie chiar foarte plăcută şi, din punctul meu de vedere, a fost o întâlnire foarte frumoasă, în sensul că am întâlnit un om politic cu experienţă în calitatea de comisar european, un om politic prieten al României, care a făcut nişte consideraţii generale, de natură valorică, non-partizane, lucru care m-a impresionat foarte plăcut, pentru că în ultima vreme am fost obişnuiţi cu declaraţii foarte partizane ale unor omologi sau responsabili europeni", a adăugat el.
Preşedintele Lituaniei, Dalia Grybauskaite, a declarat, miercuri, la Bucureşti, că instabilitatea politică din România se reflectă în capacitatea ţării de a performa în UE, dând ca exemplu absorbţia scăzută a fondurilor europene.
"Acesta este un avertisment: dacă nu veţi fi capabili să vă maturizaţi şi să vă comportaţi responsabil politic, atunci povara va fi pe umerii poporului, nu veţi putea avea suficiente resurse de la UE, nu vi se va deschide accesul la Schengen, iar acesta va fi eşecul tuturor partidelor politice", a spus Grybauskaite.
În opinia sa, fiecare politician ar trebui să-şi asume responsabilitatea pentru viitorul ţării, iar alegerile electorale trebuie să demonstreze că nu este important dacă pierzi sau câştigi, ci este importat ce faci cu puterea după ce o obţii.