Antonescu: Nu s-au semnalat indicii privind presiuni asupra CCR
Preşedintele interimar, Crin Antonescu, afirmă că nu se pune problema unor presiuni sau initimidări asupra judecătorilor Curţii Constituţionale.
Articol de Flori Doman, 08 August 2012, 18:32
Preşedintele interimar, Crin Antonescu, a declarat că directorul SRI, George Maior, l-a asigurat, într-o discuţie avută recent, că nu s-au semnalat indicii cu privire la vreo tentativă de presiune sau intimidare asupra vreunui membru al Curţii Constituţionale sau altor oficiali.
Antonescu a precizat, într-o declaraţie de presă susţinută la Palatul Cotroceni, că, de când exercită interimatul funcţiei de preşedinte al României, nu a primit nicio ameninţare.
"Trebuie să vă spun că, tot discutând de presiuni, de ameninţări, de încercări de intimidare care s-ar putea produce asupra vreunui membru al Curţii Constituţionale, ca şi asupra oricărui oficial din statul român, legat acum de chestiunea asta, cu referendumul, am avut o discuţie şi cu directorul SRI, care mi-a dat asigurări că nu s-au semnalat, că dânşii nu au semne, indicii că s-ar fi făcut vreo tentativă de acest gen legată de vreunul dintre judecătorii Curţii sau de, mă rog, alţi oficiali. Aşa încât rămânem cu ameninţările publice pe care vedem că le face o anumită persoană", a afirmat Antonescu, la Palatul Cotroceni.
Declaraţiile au fost făcute în contextul în care preşedintele Comisiei de la Veneţia a exprimat, marţi, noi critici şi îngrijorări într-o declaraţie dată publicităţii ca urmare a faptului că ar fi primit unele informaţii suplimentare din partea Curţii Constituţionale a României.
Românii din străinătate "îşi pot exercita dreptul de vot"
Preşedintele interimar Crin Antonescu a reiterat în această seară că Legea referendumului prevede că pe listele electorale permanente nu sunt trecuţi şi cetăţenii români cu domiciliul în străinătate, dar a dat asigurări că aceştia îşi pot exercita dreptul de vot.
Antonescu a încercat să clarifice în declaraţia de presă făcută de la Palatul Cotroceni că judecătorii Curţii Constituţionale au solicitat Guvernului României actualizarea listelor electorale permanente şi să transmită Curţii numărul persoanelor înscrise pe aceste liste pentru a stabili dacă referendumul este valabil.
Preşedintele suspendat Traian Băsescu a pus din nou sub semnul întrebării corectitudinea actualizării listelor electorale permanente, susţinând că cei aproximativ 500 de mii de români aflaţi în străinătate şi despre care autorităţile române au cunoştinţă trebuiau să fie înscrişi în aceste liste.
Traian Băsescu a acuzat un blocaj birocratic şi faptul că nimeni nu doreşte deblocarea situaţiei politice.
Antonescu: Pivniceru, propunerea pe care o agreez pe deplin
De asemenea, referitor la propunerea judecătorului Mona Pivniceru pentru funcţia de ministru al Justiţiei, preşedintele interimar a precizat că este "propunere pe care o agreez pe deplin şi o salut".
"O precizare în legătură cu Ministerul Justiţiei: domnul prim-ministru Victor Ponta este în acest moment ministrul interimar al Justiţiei, se cunoaşte propunerea privitoare la doamna judecător Pivniceru, propunere pe care o agreez pe deplin şi o salut", a afirmat Antonescu.
Totodată, el a precizat că Pivniceru este o persoană potrivită pentru a da credibilitate respectivului minister.
"Fac precizarea că numai după ce se va reuni, din câte înţeleg, în 20 august, CSM, pentru a aproba această detaşare pe care, practic, primul-ministru o solicită ÎCCJ, va putea fi făcută această numire şi, sigur, atunci când aceste formalităţi importante vor fi respectate şi îndeplinite şi primul-ministru va înainta propunerea, îi voi da curs cu mare plăcere. Cred că Mona Pivniceru, ca reprezentant al magistraţilor din România, este un om foarte nimerit pentru a da credibilitate unui minister care are foarte multe probleme de rezolvat şi care are, înainte de toate, de rezolvat problema credibilităţii instanţelor de tot felul din România, în ochii românilor, în primul rând, şi desigur, după aceea, ai instituţiilor internaţionale", a declarat Antonescu.
Judecătoarea Mona Pivniceru şi-a dat demisia, miercuri, din funcţia de membru ales al CSM, demersul survenind propunerii premierului Victor Ponta de a o numi în funcţia de ministru al Justiţiei.
Plenul CSM urmează să ia în discuţie demisia lui Pivniceru în şedinţa stabilită deja pentru data de 20 august.
În urma acceptării demisiei, Pivniceru se va întoarce la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, de unde ar putea fi detaşată pentru funcţia de ministru al Justiţiei.