Antonescu: Nu înţeleg de ce s-au trimis la preşedinte modificările statutului parlamentarilor
Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat că nu înţelege de ce au fost trimise Preşedinţiei şi Parchetului propunerile de modificare a statului parlamentarilor.
Articol de Flori Doman, 18 Ianuarie 2013, 15:16
Din punctul de vedere al preşedintelui Senatului, Crin Antonescu, discuţia referitoare la statutul deputaţilor şi senatorilor prin care procurorii ar trebui să trimită Parlamentului probe în cazul în care solicită ridicarea imunităţii, este "cu totul nepotrivită".
Preşedintele Senatului a declarat, vineri, că nu a ştiut că propunerile de modificare a statutului deputaţilor şi senatorilor au fost transmise mai multor instituţii pentru un punct de vedere.
El a afirmat că Parlamentul nu trebuie transformat într-o nouă instanţă şi a precizat că singurele instanţe sunt cele ale Justiţiei.
De asemenea, Crin Antonescu susţinut că preşedintele României sau Parchetul nu au competenţe în ceea ce priveşte modificarea statutului parlamentarilor.
"Cred că în legătură cu ANI poate să existe o logică, pentru că ANI vizând aspecte prin statutul său ca instituţie (...) ar avea un cuvânt de spus. Ce ar avea de spus şi în ce calitate, preşedintele României sau Parchetul, nu pot să înţeleg şi probabil că lămuririle trebuiesc căutate în altă parte", a spus Antonescu.
Proiectul de modificare a Statutului senatorilor şi deputaţilor a fost trimis la Preşedinţie, Guvern, ANI şi Parchet, pentru ca aceste instituţii să exprime un punct de vedere sau să îl amendeze, au precizat, vineri surse din conducerea Camerei Deputaţilor.
La rândul său, preşedintele Traian Băsescu a negat că ar fi primit modificările de statut propuse, şi a declinat competenţa în această materie, dar a spus că întărirea imunităţii parlamentarilor ar fi o gravă eroare.
Suma alocată Senatului în 2013 "este dramatică, dar facem eforturi să o acceptăm"
Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat că deşi suma alocată acestei Camere legislative pentru anului 2013 este una "dramatică", senatorii au înţeles limitările bugetare.
Antonescu a spus că din cauza bugetului limitat, suma alocată cazării senatorilor nu va trebui să depăşească 4.000 lei pe lună.
"Noi facem eforturile pentru a rămâne în cifra de buget extrem de severă, adică 83 de milioane de lei, ceea ce înseamnă că trebuie să ne încadrăm cu regimul de cazare până în 4.000 de lei pe lună, indiferent sub ce formă. (...) Personal, cred că acolo unde putem lua modele europene, ale Parlamentului European de exemplu, acolo se pune o sumă la dispoziţie cu care stai la hotel, dacă vrei, stai în chirie pur şi simplu", a menţionat preşedintele Senatului.
Potrivit afrmaţiilor sale, s-ar putea face economii şi în ceea ce priveşte modalitatea de transport a senatorilor, sugerând preluarea modelului existent la Parlamentul European, care presupune înfiinţarea unui dispecerat care să pună la dispoziţia senatorilor maşini din parcul auto al Parlamentului atunci când aceştia au de efectuat un drum în interes de serviciu.
"Nu ştiu cât de complicat ar fi din punct de vedere tehnic, dar cred că ar trebui, şi am discutat chestiunea asta şi cu domnul Valeriu Zgonea la un moment dat, să vedem dacă nu este mai ieftin să avem şi sistemul apropo de transport pentru că acolo, în Parlamentul European, există un parc auto, există un dispecerat, iar când parlamentarii au nevoie de o maşină - evident în scopul activităţii lor, adică de a se duce de la Parlament la o altă instituţie sau de la Parlament acasă, nu o folosesc ca taxi toată ziua - cer o maşină care vine şi îi duce unde au nevoie", a spus demnitarul.