Antonescu despre revizuirea Constituţiei: Vom căuta cel mai larg consens politic
AUDIO Preşedintele Comisiei parlamentare privind revizuirea Constituţiei, Crin Antonescu, a declarat, miercuri, în cadrul Forumului Constituţional că pentru revizuirea legii fundamentale se va căuta "cel mai larg consens politic".
Articol de Simona Mihăescu, 08 Mai 2013, 11:39
Liderul PNL a spus la conferinţa "Teme de interes în revizuirea Constituţiei României", care s-a desfăşurat la Senat, că noua Constuţie se va baza pe o largă dezbatere, care va include mediul academic, parlamentar, pe cel al juriştilor şi al experţilor în dreptul constituţional.
"Viitoarea Constituţie a României va fi durabilă dacă procesul de revizuire se va baza pe o largă dezbatere publică, depăşind mediul academic, parlamentar sau pe cel al juriştilor şi al experţilor în dreptul constituţional", a declarat preşedintele Senatului.
AUDIO: Crin Antonescu
Antonescu a mai spus că procesul de revizuirea a Constituţiei trebuie "să depăşească ciclurile şi partizanatele politice"
"Vom căuta, din punct de vedere politic, cel mai larg consens politic. O Constituţie nouă, în sensul unei Constituţii revizuite sub aspecte importante, reprezintă o acţiune legislativă care are ambiţia de a dura în timp, ceea ce înseamnă că trebuie (...) să depăşească ciclurile şi partizanatele politice", a afirmat Antonescu la conferinţa organizată la Senat de Forumul Constituţional în parteneriat cu experţii Comisiei de la Veneţia.
O bună Constituţiei depinde, în opinia liderului liberal, şi de capacitatea factorilor decidenţi care, în opinia liderului PNL nu trebuie să acţioneze "partizan".
El a adăugat că trebuie să fie găsit un consens dincolo de interesele politice sau de "ciclurile politice".
"Vom căuta, din punct de vedere politic, cel mai larg consens politic. O Constituţie nouă, în sensul unei Constituţii revizuite sub aspecte importante, reprezintă o acţiune legislativă care are ambiţia de a dura în timp, ceea ce înseamnă că trebuie (...) să depăşească ciclurile şi partizanatele politice", a promis Crin Antonescu.
Şeful Comisiei de revizuire a Constituţiei a amintit că actuala Constituţiei în vigoare a fost elaborată în anul 1991 şi apoi, în 2003, a fost revizuită.
Antonescu despre Constituţie: Din punct de vedere fundamental, o bună Constituţie
Antonescu a apreciat că legea fundamentală a fost "din punct de vedere fundamental, o bună Constituţie, care a oferit României şansa ca mecanismele democraţiei şi ale parlamentarismului să se aşeze".
Totodată, Crin Antonescu a susţinut că scopul noii Constituţii nu trebuie să fie acela de a clarifica sau de a explicita anumite aspecte legate de mecanismele politice sau de relaţia dintre instituţiile statului, ci acela de a garanta şi de a întări drepturile fundamentale ale cetăţenilor, dar şi de a actualiza şi de a pune în acord prevederile constituţionale cu realităţile societăţii româneşti.
"Scopul procesului de revizuire este de a adapta, de a aduce la zi Constituţia, ţinând cont de toate experienţele prin care clasa politică şi societatea românească au trecut în ultimii 20 de ani. Efectul revizuirii Constituţiei trebuie să fie dezvoltarea unei filosofii politice în care destinatarul principal să fie cetăţeanul. (...) Sper că noua formă a Constituţiei va fi adusă la zi pe deplin, în sensul garantării şi întăririi tuturor drepturilor cetăţenilor într-o societate democratică, astfel încât să avem o Constituţie mai stabilă, mai democratică şi mai dreaptă în raport cu interesul cetăţenilor", a mai spus preşedintele Senatului.
În final Crin Antonescu le-a mulţumit reprezentanţilor Forumului Constituţional şi analistului politic Cristian Pârvulescu pentru "efortul de a organiza şi de a fructifica dezbaterea publică în jurul temei revizuirii Constituţiei".
Totodată a adus mulţumiri şi experţilor Comisiei de la Veneţia care au oferit permanent asistenţă României în acest proces de regândire a legii fundamentale.
Ponta: Este obligaţia noastră de a construi o pace constituţională pe termen lung
Premierul Victor Ponta a declarat că este obligatorie o revizuire a Constituţiei şi a subliniat totodată că este obligaţia factorilor implicaţi într-un astfel de proces să construiască o pace constituţională pe termen lung.
"Cred că obligaţia noastră în acest an este să realizăm o revizuire a Constituţiei României, din câteva motive. În primul rând, după ani de zile de război politic şi constituţional, este obligaţia minţilor luminate şi a oamenilor raţionali să construiască o pace de durată, adică să găsim acele mecanisme care ne asigură că, într-o perioadă de timp, cât mai lungă sper, nu vom avea din nou conflicte între puterile statului, conflicte politice, constituţionale, de natură să afecteze bunul mers al societăţii. (...) E obligaţia noastră de a construi o pace constituţională pe termen cât mai lung", a afirmat premierul la conferinţa Forumului Constituţional în parteneriat cu experţii Comisiei de la Veneţia.
Potrivit lui Ponta, există prevederi foarte bune în Constituţie, prevederi care au fost interpretate abuziv şi care trebuie şi mai bine securizate.