Antonescu, critici dure la Ponta şi Băsescu
Liderul PNL, Crin Antonescu i-a criticat dur pe premierul Ponta şi pe şeful statului, calificând drept "inacceptabil" faptul că premierul a vorbit în numele procurorului general al României despre schimbarea procurorului Papici.
Articol de Simona Mihăescu, 04 Octombrie 2013, 12:36
Antonescu a calificat şi telefonul dat de Traian Băsescu procurorului general drept "inacceptabil".
"Prin atribuţiile constituţionale, premierul nu poate şi nu are nevoie nici să dea explicaţii, nici mesaje în numele procurorului general.(...) Şeful statului intervine şi foarte apăsat acordă cu totul disproporţionat. Ţine să ne informeze că a pus mâna pe telefon, l-a sunat pe procurorul general şi folosind o încărcătură simbolica, i-a spus: Nu e bine, domnul procuror general. E la fel de inacceptabil", a declarat Antonescu, vineri, într-o conferinţă de presă.
În opinia liderul liberalilor, ambele mesaje sunt la fel de grave.
Antonescu a spus că, dacă în cazul primului-ministru păstrează speranţa că "a fost doar o greşeală", dar, cât priveşte pe şeful statului, "cu siguranţă(...) aceasta a fost intenţia", subliniind că impresia generală pe care le transmit aceste mesaje, este aceea de "mesaje de forţă pe deasupra legilor, a principiilor, a cetăţenilor".
"Impresia generală a unor mesaje de forţă, pe deasupra legii, a principiilor şi a cetăţenilor. Mesaje de forţă care vor să spună: eu controlez în această zonă mai mult sau eu controlez încă - în cazul preşedintelui - această zonă", a mai spus acesta.
Referindu-se la justiţie, şi la independenţa sa, preşedintele PNL a susţinut că politicienii invocă mereu Comisia Europenă, uitând de fapt că ar trebui să ţină cont de interesele cetăţeanului român.
"Dacă dorim un sistem de justiţie indepent şi eficient nu avem datoria să-l facem pentru Comisia Europeană, MCV, ci pentru cetăţeanul român şi numai pentru el. Prima problemă dincolo de detalii e că uităm de acest unic şi adevărat beneficiar, care e cetăţeanul", a mai spus el, amintind că "cetăţenii acestei ţări plătesc banii din care se fac bugete semnificative tuturor instituţiilor din justiţie".
Antonescu: Am încă planuri de viitor majore cu Ponta
Liderul liberalilor a recunoscut că mai are încă planuri de viitor cu Victor Ponta, dar a accentuat ideea potrivit căreia rămâne un adversar "hotărât" în faţa oricui încearcă să "intimideze, influenţeze sau controleze procurori sau instanţe".
"Am încă planuri de viitor şi planuri majore cu Victor Ponta. Am, în orice caz, împreună cu Victor Ponta, obligaţii şi responsabilităţi majore, în prezent, azi, ca şi mâine. Şi Victor Ponta trebuie să ştie, că oricine, nu doar Traian Băsescu, oricine încearcă să intimideze, să influenţeze sau să controleze procurori sau instanţe în România, va avea în mine un adversar la fel de hotărât, la fel de determinat, precum l-a avut Traian Băsescu în toţi aceşti ani. Victor Ponta ştie acest lucru. Îl ştie din discuţiile noastre înainte de a forma Uniunea Social Liberală; îl ştie din spiritul în care am construit programul şi proiectul acetei alianţe politice; îl ştie din miile de kilometri pe care i-am parcurs împreună înainte de campania electorală şi în campania electorală prin această ţară şi ştie bine că, în această privinţă, dreptate până la capăt înseamnă independenţa justiţiei, nu preluarea de către noi a controlului asupra justiţiei de la Traian Băsescu", a spus Antonescu.
Antonescu: S-au făcut trocuri pentru numirea şefilor parchetelor
El a mai susţinut că s-au făcut trocuri pentru numirea şefilor parchetelor, considerând că a venit "momentul şi obligatia ca respectând regulile convenite cu Comisia Europeană, angajamentele noastre, să dăm şansa unor oameni independenţi, nelegaţi de trecut, să vină la conducerea parchetelor şi să nu aibă alt şef decât cel care nu se schimbă niciodată, cetăţeanul român şi legea".
"Am criticat în repetate rânduri nemulţumirile, îndoielile, coincidenţe legate de activitatea unor parchete, dosare, de modul în care înregistrari din stenograme circulă în presă, şi nu retrag nimic. Niciodată însă nu am încercat să promovez un procuror, să influentez schimbarea lui. S-a ratat un moment şi am ajuns azi să riscăm să vedem astfel de mesaje profund nedemocratice", a afirmat liderul PNL.
Antonescu vrea dezbatere în Senat
Preşedintele PNL a mai spus că va solicita organizarea în Senat a unei dezbateri ample la care să participe preşedintele Băsescu, premierul, ministrul justiţiei, procurorul general al republicii, şeful DNA, preşedintele CSM.
"Cred că în momentul în care preşedintele ţării a ajuns să spună despre primul ministru că a intrat cu bocancii în justiţie, în momentul în care primul ministru a ajuns să spună, în calitate de prim-ministru, despre preşedinte că a condus justiţia prin telefoane, despre un procuror că a făcut dosare politice şi că, desigur, e băsist, lucrurile acestea pot fi discutate în media, pot fi comunicate de către oricine, dar ele trebuie să facă şi subiectul unei dezbateri în Parlament şi, în calitate de preşedintele al Senatului, voi cere colegilor mei să organizăm, la Senat, o dezbatere amplă, serioasă, deschisă, despre starea justiţiei din România, şi să invităm şi preşedintele, şi premierul, cu siguranţă ministrul justiţiei, să invităm, că altfel înţeleg că e vreo ingerinţă, să invităm, dacă doresc să vină, procurorul general al republicii, şeful DNA, preşedintele CSM, să discutăm odată deschis şi până la capăt aceste lucruri", a spus el.
Antonescu despre Pactul de coabitare: E jenant
Despre pactul de coabitare, Crin Antonescu a afirmat că "nu are niciun rost să prelungim comedia din jurul acestui document politic.E jenant".
"Sigur, am constatat că, deşi anunţase acest lucru, domnul Traian Băsescu se mai gândeşte - Acest document politic, aşa numitul Pact de coabitare a pus România în lumina unei ţări semibananiere în Europa. Pentru că, în astfel de ţări, nu există Constituţie, nu există legi, nu există alegeri care să aibă relevanţă democratică", a mai spus el.
Preşedintele liberalilor a mai spus că la alegerile prezidenţiale România va trebui să aleagă dacă va dori un preşedinte care să conducă "sistemul lui Băsescu în locul lui Băsescu"m sau dacă românii vor dori un alt fel de preşedinte.
"Tema majoră a alegerilor prezidenţiale de anul viitor este următoarea: dacă România va avea un preşedinte, care să conducă sistemul lui Băsescu în locul lui Băsescu, sau dacă România va avea un preşedinte, care să demanteleze acest sistem şi să facă împreună cu toţi ceilalţi care au responsabilităţi din România, o ţară cu adevărat democratică. La asta cred că trebuie să ne gândim atunci când vorbim şi folosim epitetul băsist sau nebăsist", a mai afirmat preşedintele PNL, vineri, într-o conferinţă de presă.
Declaraţii AUDIO ale liderului PNL, Crin Antonescu, integral, pe prima pagina a site-ului politicaromaneasca.ro.