ANRE studiază modelul de piaţă liberă pe care trebuie să-l supravegheze din 2018
Autoritatea Naţională pentru Reglementare în domeniul Energiei studiază în acest moment modelul de piaţă liberă pe care trebuie să-l supravegheze din 2018, primul an de liberalizare totală a pieţei energiei electrice.
Articol de Bogdan Isopescu, 13 Decembrie 2016, 13:50
Marian Cernat, director în cadrul ANRE, spune că varianta cea mai probabil a fi adoptată prevede menţinerea pe regiune a unui aşa-numit "furnizor de ultimă instanţă obligat", în paralel cu "furnizori voluntari".
Rolul furnizorului obligat este de a asigura un serviciu universal pentru toţi clienţii posibili, în timp ce furnizorii voluntari vor putea oferi preţuri mai mici, dar vor putea refuza anumiţi clienţi, din raţiuni precum cele de distanţă.
"Furnizorii obligaţi se tem că furnizorii voluntari vor racola sau vor accepta numai clienţi din mediul urban, pentru care furnizarea este mai facilă şi probabil că soluţia pentru a evita o astfel de situa?ie este să stabilim o proporţionalitate", a spus Cernat.
Majoritatea jucătorilor din piaţa de energie electrică spun că schimbările din 2018 nu vor duce implicit la majorări de preţuri.
În acest moment, consumatorii casnici plătesc un preţ reglementat de 70% din electricitate la preţul pieţei libere.
Pe parcursul anului viitor vor exista două trepte de trecere la preţul real al pieţei, astfel încât în 2018 preţul reglementat va fi practic anulat.
În acel moment activitatea ANRE va viza doar supravegherea pieţei şi a regulilor jocului, a transmis reporterul RRA, Bogdan Isopescu.