ANM: Cod galben de precipitaţii însemnate
După căldura excesivă din ultimele zile, vin ploile torenţiale şi vijeliile în jumătatea vestică a ţării şi în centrul teritoriului - anunţă meterologii.
Articol de Radiojurnal, 19 Iunie 2016, 11:12
După căldura excesivă din ultimele zile, vin ploile torenţiale şi vijeliile în jumătatea vestică a ţării şi în centrul teritoriului - anunţă meterologii.
Din această dimineaţă de la ora 9:00 intră în vigoare o atenţionare cu cod galben de precipitaţii însemnate cantitativ, intensificări de vânt şi căderi de grindină.
Avertizarea este valabilă până mâine la ora 6:00.
Teodora Cumpănaşu, de la Administraţia Naţională de Meteorologie:
În zonele vestice, sud-vestice şi centrale ale ţării, în cursul acestei seri şi la începutul nopţii de duminică spre luni vor fi, din nou, frecvente descărcări electrice, averse torenţiale, intensificări de vânt, din nou, care pot lua aspect de vijelie şi căderi de grindină pe spaţii destul de extinse. În Oltenia şi sudul Bantului se pot cumula cantităţi de apă, chiar şi de peste 50 de litri pe metrul pătrat. Nu mai vorbim de caniculă, cel puţin deocamdată. Temperaturile scad şi aici, în partea de sud a ţării. Astăzi nu aşteptăm mai mult de 32-33 de grade în Lunca Dunării şi în Câmpia Română, cu totul izolat, se va mai resimţi un disconfort tehnic mai accentuat, tradus prin acel indice temperatură-umezeală al cărui prag va atinge 80 de untăţi.
COD PORTOCALIU DE INUNDAŢII ÎN 11 JUDEŢE
Râurile din 11 judeţe, majoritatea din Moldova, se află până astăzi la prânz sub cod portocaliu de inundaţii. Avertizarea se referă la afluenţii râurilor Olt, Trotuş, Jijia, Bârlad, Prut, Siret, Putna şi Buzău.
Sunt în vigoare şi alte două atenţionări, dar mai puţin severe, de cod galben: prima, valabilă până la ora 9:00 - se referă la afluenţii râurilor Someşul Mare, Mureş, Bega, Timiş, Cerna şi Jiu, iar cea de-a doua expiră după-amiază şi are în vedere un număr însemnat de cursuri de apă din centrul, sudul, estul şi sud-estul ţării.
ATENŢIONARE METEOROLOGICĂ
COD GALBEN
În regiunile din vestul, sud-vestul şi centrul ţării, instabilitatea atmosferică va fi accentuată. Vor fi averse torenţiale, frecvente descărcări electrice, intensificări de vânt ce vor lua şi aspect de vijelie şi căderi de grindină. Cantităţile de apă vor depăşi local 20...25 l/mp şi izolat, cu precădere în vestul şi nordul Olteniei, 50 l/mp.
Notă: În restul teritoriului astfel de fenomene se vor semnala pe arii restrânse şi la intensitate mai redusă.
În după-amiaza zilei de duminică, 19 iunie, în Câmpia Română indicele temperatură-umezeală (ITU) va mai putea atinge pragul critic de 80 de unităţi al disconfortului.
În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice,
Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj.