ANI, în sesiune extraordinară
Sesiunea extraordinarã a fost convocatã la cererea preşedintelui Traian Bãsescu pentru a lãmuri statutul Agenţiei Naţionale de Integritate.
Articol de Simona Mihăescu, 16 August 2010, 12:25
Camera Deputaţilor se reuneşte luni dupã-amiazã în plen, iar senatorii vor lucra în comisii, pânã la 24 august, când au programatã, şi ei, şedinţa de plen.
Pe ordinea de zi a camerei Deputaţilor se află proiectul de lege privind Agenţia Naţională de Integritate, precum şi douã proiecte de lege iniţiate de PNL, care în prezent se aflã la Comisia de buget.
Cele douã proiecte de lege sunt propunerea legislativã privind combaterea plãţilor întârziate şi un proiect pentru aprobarea unor mãsuri de reducere a taxelor şi a impozitelor.
Şi senatorii se întorc luni din vacanţã pentru a lucra în comisiile de specialitate.
Comisia juridicã are pe ordinea de zi o serie de proiecte legislative care fac parte din "mica reformã a justiţiei", prin care se doreşte, printre altele, reducerea perioadei de timp a proceselor şi un proiect de lege care urmãreşte simplificarea administrativã pentru obţinerea unor avize şi autorizaţii.
Comisia pentru politicã externã va analiza hotãrârea CSAT privind Strategia naţionalã de apãrare a ţãrii, în timp ce senatorii din Comisia pentru administraþie publicã vor dezbate proiectul legii arhivelor naþionale şi proiectul legii parteneriatului public-privat.
Preşedintele Comisiei juridice, democrat liberalul Daniel Buda, a spus, marţi, 10 august, cã, în opinia sa, noul proiect de lege privind ANI nu mai are hibe, astfel încât nu va mai putea fi declarat neconstituţional de cãtre Curtea Constituţionalã.
"Vreau sã cred cã ceea ce am fãcut azi în Comisia juridicã va rezista în faţa oricãrui atac la Curtea Constituţionalã, deoarece am încercat sã respectãm atât normele de tehnicã legislativã, cât şi dreptul la viaţă privatã. Practic, ceea ce a rezultat azi, aici, cu siguranţã, spun eu, va rezista în faţa Curţii Constituţionale", a afirmat Buda.
Daniel Buda a mai subliniat că de această dată există un sigur formular al declaraţiei de avere.
"Acest formular în forma în care el va fi afişat pe site, adicã cu datele de identificare obturate, atunci va respecta şi decizia Curţii Constituţionale', a spus Buda, care a adãugat cã formularul va conţine "absolut tot", inclusiv bijuteriile, conturile, casele deţinãtorului.
El a mai precizat cã deputaţii jurişti au eliminat din actul normativ aspectele care ar putea încãlca normele de tehnicã legislativã.
"Nu o sã aparã adresa exactã a imobilelor, dar în rest vor apãrea toate elementele de care vorbeam adineauri. Vor apãrea inclusiv contractele care vor fi derulate cu statul de cãtre demnitari, a dat asigurări, Daniel Buda.
Preşedintele Comisiei Juridice speră ca proiectul de lege să satisfacă atât exigenţele Curţii Constituţionale, cât şi aşteptãrile Comisiei Europene, "'astfel încât sã nu mai planeze asupra României pericolul blocãrii fondurilor europene".