Angela Merkel, pe cale să obţină al treilea mandat de cancelar
Germania şi-a ales duminică cei 622 de membri ai Bundestagului, principala cameră legislativa a ţării. Merkel se îndreaptă cu paşi siguri către al treilea mandat de cancelar.
Articol de Radio România, 23 Septembrie 2013, 09:43
UPDATE Cancelarul în exerciţiu, Angela Merkel, care a câştigat alegerile legislative de duminică din Germania, s-a declarat "deschisă" pentru a discuta despre formarea unui Guvern "de mare coaliţie" cu social-democraţii, relatează AFP.
"Suntem deschişi să avem discuţii (...). Am avut un prim contact cu preşedintele SPD" Sigmar Gabriel, a declarat Merkel, subliniind că acest lucru nu exclude "alte contacte" cu Verzii, alţi parteneri posibili pentru formarea unei majorităţi în Bundestag.
În Germania, Angela Merkel este pe cale să obţină al treilea mandat de cancelar consecutiv, după ce Uniunea Creştin-Democrată pe care o conduce a obţinut o victorie detaşată la alegerile legislative de duminică, potrivit rezultatelor oficiale parţiale.
Mai mult, conservatorii mai au nevoie de doar patru mandate pentru a forma o majoritate parlamentară absolută.
După o campanie electorală atipică pentru Germania, în care accentul a fost pus nu atât pe teme concrete, cât pe personalittea candidaţilor, cancelarul Angela Merkel şi creştin-democraţii conduşi de ea au câştigat 42% din voturi, obţinând o victorie categorică împotriva Partidului Social Democrat şi a candidatului acestuia, Peer Steinbrück, care a obţinut puţin peste 25% din sufragii.
Această victorie s-ar putea transforma chiar într-un triumf de proporţii istorice, întrucât creştin-democraţii Angelei Merkel ar putea câştiga chiar majoritatea absolută în Bundestag.
"Este un rezultat excepţional şi, când vom cunoaşte rezultatele finale, vom discuta ce avem de făcut în continuare", a spus Merkel, duminică seara.
Într-adevăr, în cazul în care conservatorii nu obţin majoritatea absolută, Angela Merkel se va vedea confruntată cu problema găsiri unui partener de coaliţie, deoarece actualul partener, Partidul Liberal Democrat, nu a reuşit să treacă pragul electoral de 5%, aceasta constituind marea noutate adusă de alegerile de duminică.
Formarea unei largi coaliţii cu social-democraţii ar putea fi o soluţie, însă această posibilitate este privită cu reticenţă de ambele partide.
Să mai spunem că ecologiştii şi stânga neocomunistă au obţinut fiecare circa 8% dintre mandate, o altă noutate constituind-o prezenţa foarte aproape de pragul electoral a formaţiunii eurosceptice Alternativa pentru Germania, care a obţinut 4,9% din voturi.