Angel Tîlvăr: NATO trebuie să aibă un răspuns coordonat la pătrunderea dronelor şi rachetelor ruse în spaţiul aerian al Alianței
Situaţia de securitate din regiunea Mării Negre rămâne îngrijorătoare din cauza ameninţărilor în continuă evoluţie generate în principal de acţiunile agresive ale Federaţiei Ruse, inclusiv prin dezinformare şi atacuri cibernetice.
Articol de Cătălin Purcaru, 19 Septembrie 2024, 08:13
NATO trebuie să aibă un răspuns robust şi coordonat la pătrunderile repetate ale dronelor şi rachetelor ruse în spaţiul aerian al Alianţei, în România, Polonia sau Letonia, a transmis ministrul Apărării Angel Tîlvăr.
El a vorbit la reuniunea B9 de la Bucureşti a miniştrilor apărării din statele aliate de pe flancul estic al NATO.
Repezentantul Poloniei a spus că la viitoarea întâlnire a miniştrilor apărării din NATO, este important să se stabilească măsuri concrete de acţiune pentru depistarea dronelor şi distrugerea ţintelor inamice.
Situaţia de securitate din regiunea Mării Negre rămâne îngrijorătoare din cauza ameninţărilor în continuă evoluţie generate în principal de acţiunile agresive ale Federaţiei Ruse, inclusiv prin dezinformare şi atacuri cibernetice, spunea ministrul apărării, Angel Tîlvăr.
El a afirmat că este necesar un răspuns robust şi coordonat la nivel aliat.
"Statele B 9 sunt profund îngrijorate cu privire la incursiunile repetate ale dronelor şi rachetelor Federaţiei Ruse în spaţiul aerian al NATO în Polonia, România, Letonia, cât şi la escaladarea tensiunilor dea lungul frontierelor NATO. De aceea este necesar un răspuns robust şi coordonat la nivel aliat, precum şi punerea în aplicare cât mai repede a modelului rotaţional al apărării aeriene şi anti rachetă integrată a NATO", a spus Angel Tîlvăr.
Ministrul adjunct polonez al apărării, Pavel Zalewsky, a subliniat la rândul său, că la viitoarea întâlnire a miniştrilor apărării din statele aliate este important să se stabilească măsuri concrete de acţiune pentru depistarea dronelor şi distrugerea ţintelor inamice.
"Atunci când spunem că nici un cm de teritoriu NATO nu poate să fie atacat de Rusia şi trebuie să fie apărat ne referim şi la spaţiul aerian. Am vorbit şi despre iniţiative esenţiale în acest context şi anume la /The European Sky Shield Initiative/ şi la iniţiativa Scutului Estic. Prima vizează întărirea cooperării şi creşterea finanţării, iar a doua se referă la întărirea graniţelor cu Rusia şi Belarus", a spus Pavel Zalewsky.
Lansat în 2015 la iniţiativa preşedinţilor României şi Poloniei formatul Bucureşti 9 reuneşte statele aliate de pe flancul estic al NATO şi reprezintă o platformă pentru aprofundarea dialogului şi cooperării între participanţi.
Tot ieri, la Bucureşti, ministrul ucrainean de Externe, Andrii Sîbiha a cerut României să analizeze posibilitatea de a doborî dronele şi rachetele ruseşti din apropierea spaţiului aerian românesc.
Războiul dus de Rusia în Ucraina şi implicaţiile conflictului pentru ţara noastră este şi una dintre temele reuniunii anunţată pentru astăzi, la Cotroceni, a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (19 septembrie)