Angajaţii Oltchim primesc ajutoare sociale de la Guvern
Guvernul a aprobat în şedinţa de miercuri acordarea unui ajutor social în valoare de câte 1.400 de lei pentru angajaţii combinatului Oltchim.
Articol de Alina Dobrinescu, 19 Septembrie 2012, 15:57
Purtătorul de cuvânt al Executivului, Andrei Zaharescu, a anunţat miercuri că fiecare angajat al Combinatului Oltchim va primi un ajutor social, în valoare de 1.400 de lei.
Guvernul a aprobat în acest sens un memorandum cu tema "Atenuarea efectelor sociale negative generate de situaţia economico-financiară de la Oltchim", elaborat de Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri referitor la situaţia de la Oltchim.
"Din cauza dificultăţilor de asigurare a materiilor prime şi a disponibilităţilor financiare, rezultatul a fost întreruperea activităţii, acumularea de datorii şi întârzierea drepturilor către salariaţi. Pentru evitarea riscului apariţiei de excluziune socială şi pentru a evita apariţia unor probleme sociale suplimentare, în memorandum se propune sprijinirea salariaţilor şi a familiilor acestora prin acordarea (...) de ajutoare de urgenţă în valoare de 1.400 de lei de salariat", a precizat Zaharescu.
Plata se va face în două tranşe, din fondurile puse la dispoziţie de Ministerul Muncii. Zaharescu nu a precizat data la care angajaţii îşi vor primi banii.
Întrebat dacă şi conducerea combinatului va beneficia de ajutor, el a spus că sprijinul financiar se va oferi "în condiţiile legii" pentru toţi angajaţii.
Oltchim, în prag de insolvenţă
Problemele de la Oltchim au apărut cu mai bine de patru ani în urmă, când producţia a fost redusă la mai puţin de jumătate din capacitate, în principal, din cauza datoriilor uriaşe către furnizori.
Combinatul de la Râmnicu Vâlcea a ajuns astăzi dintr-un colos industrial o companie aproape de insolvenţă.
Activitatea economică de la Oltchim a început să sufere la sfârşitul anului 2008, din cauza datoriilor foarte mari către diverşi furnizori.
Astfel, de mai bine de patru ani combinatul a funcţionat la mai puţin de jumătate din capacitate, iar salariile angajaţilor, care au intrat în şomaj tehnic, au fost micşoarate.
Situaţia s-a agravat la sfârşitul lunii trecute, când au rămas funcţionale doar instalaţiile de avarie, producţia fiind asigurată în procent de numai 3%.
Singura soluţie pentru salvarea combinatului este privatizarea.