Angajarea răspunderii pe Legea educaţiei, "un abuz"
Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, va participa la şedinţa Curţii Constituţionale, care va discuta despre asumarea răspunderii pe Legea educaţiei.
Articol de Oana Bâlă, 17 Noiembrie 2010, 19:40
Soarta Legii educaţiei, pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea în Parlament este incertă.
Curtea Constituţională a decis că asumarea este neconstituţională, dar Executivul consideră că procedura poate continua.
Parlamentul a refuzat însă dezbaterea moţiunii de cenzură iniţiată de opoziţie.
De aceea, premierul a cerut din nou Curţii Constituţionale să se pronunţe privind conflictul dintre Guvern şi Parlament.
Joi va fi luată în discuţie această chestiune.
Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a transmis, miercuri, un punct de vedere către Curte, în care a arătat că Guvernul invocă în mod fals argumentul unui conflict de natură constituţională cu Parlamentul.
Discuţii pe această temă au avut loc în Parlament şi cu sindicatele din educaţie şi reprezentanţii părinţilor, într-o dezbatere iniţiată de Mircea Geoană.
Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, consideră că nu există nicio oprelişte în calea adoptării, în următoarele săptămâni, a unei legi a educaţiei serioase, dezbătută de o manieră colegială, constructivă şi non-partizană.
El a precizat că orice încercare a guvernului de a readuce în discuţie angajarea răspunderii pe această lege reprezintă un abuz de drept şi o încălcare a principiului fundamental al loialităţii între puterile statului.
Geoană, prezent la şedinţa Curţii Constituţionale
Mircea Geoană a anunţat că va participa, joi, la şedinţa Curţii Constituţionale.
"Am transmis Curţii Constituţionale, conform celor solicitate, punctul meu de vedere cu privire la solicitarea primului ministru, în care se invocă fals, în opinia mea, un aşa-zis conflict de natură constituţională între Guvern şi Parlament pe tema moţiunii de cenzură, pe tema educaţiei. Am să răspund invitaţiei Curţii Constituţionale şi voi participa personal,la dezbaterea în care această instanţă a statului român o va avea pe subiectul contestaţiei introduse de primul ministru Emil Boc", a spus Mircea Geoană.
Vicepreşedintele Comsiei pentru educaţie din Camera Deputatlor, democrat-liberalul Cătălin Croitoru, este de părere că parlamentarii nu trebuie să grăbească discuţiile pe marginea Legii educaţiei, pentru a nu omite aspecte importante ale acesteia.
"Nu trebuie să cădem pe panta acestor dispute politice inutile şi să ne grăbim, aşa cum ne învaţă înţelepciunea din străbuni, ''festina lente", totuşi, pentru că sunt lucruri care dacă scapă, transformă legea într-un mecanism care se va gripa foarte repede. Eu sunt unul dintre cei care sper şi cred, şi susţin că această lege nu trebuie să fie schimbată, o dată cu venirea unui nou regim politic", a spus Croitoru.
Liderul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, Simion Hăncescu, nu crede că intrarea în vigoare a noii legi a educaţiei va atrage după sine şi reforma sistemului de învăţământ.
"Federaţia noastră solicită parlamentului să fac tot posibilul ca această lege să-şi urmeze traseul normal, adică să fie dezbătută în Senatul României. Probabil într-o lună, două, trei o să avem o lege a educaţiei, dar cine îşi imaginează că se reformează sistemul de învăţământ, după ce va apărea legea, se înşeală, a spus Hăncescu.
La dezbatere au fost prezenţi preşedintele Academiei Române, rectori ai universităţilor româneşti, reprezentanţi ai studenţilor, părinţilor, dar şi reprezentanţi ai mediului de afaceri.