Andreea Paul Vass: Înainte de a încuraja consumul trebuie asigurate veniturile
Consilierul premierului Emil Boc, în probleme economice, Andreea Paul Vass, susţine că una dintre priorităţile Guvernului se referă la domeniul taxelor.
Articol de Sergiu Şteţ, 19 Septembrie 2011, 15:14
Preşedintele Traian Băsescu a îndemnat Guvernul să investească în crearea de locuri de muncă şi să beneficieze de fondurile europene nerambursabile.
Într-un interviu acordat unui post central de televiziune, Traian Băsescu a insistat din nou că raportul dintre persoanele ocupate şi cele fără loc de muncă este dezechilibrat spre paguba fiecărui cetăţean.
Reducerea salariilor angajaţilor la stat şi creşterea TVA-ului cu 5 % sunt măsuri la care nu se va renunţa foarte curând. Măsurile de austeritate au fost adoptate anul trecut pentru reducerea deficitului bugetar al României.
Preşedintele Traian Băsescu a amintit că în continuare, în sectorul public, există un excedent de vreo două sute de mii de angajaţi.
Aceasta înseamnă că cel puţin unul din şase angajaţi la stat nu se justifică, a explicat el.
Din această cauză - a spus şeful statului - salariile nu pot reveni la nivelul de anul trecut. Şi cheltuielile cu ajutoarele sociale vor trebui reduse - consideră Traian Băsescu.
România încearcă să schimbe modul de dezvoltare economică prin reducerea consumului pe datorie şi încurajarea muncii.
Andreea Paul Vass: Taxele, domeniu prioritar
Consilierul premierului Emil Boc, în probleme economice, Andreea Paul Vass susţine că una dintre priorităţile guvernului se referă la domeniul taxelor.
"Diminuarea poverii pe muncă, ca primă prioritate; apoi, diminuarea cotei unice; şi abia în al treilea rând diminuarea TVA-ului, adică a impozitului pe consum. Şi asta pentru că avem ca obiectiv principal transformarea modelului economic anterior, bazat exclusiv pe consum, pe investiţii orientate cu prioritate în zonele încercate de preţuri speculative într-un alt model economic mult mai sănătos, mai competitiv, bazat pe muncă, pe investiţii, pe cercetare, dezvoltare, inovare", a susţinut aceasta.
Andreea Paul Vass mai spune că înainte de a încuraja consumul trebuie asigurate veniturile.
Printre măsurile de la care se aşteaptă să ducă la creşterea numărului de angajaţi se numără şi legislaţia de flexibilizare a pieţei forţei de muncă.
Conform datelor prezentate de autorităţi, numărul angajaţilor a crescut cu aproape 150.000 faţă de anul trecut.
Şi direcţionarea fondurilor de asistenţă socială pune accentul pe muncă.
Guvernul a decis eliminarea subvenţiei la căldură, de care beneficiau până acum toate persoanele ale căror locuinţe sunt racordate la sistemele centralizate de termoficare.
Pe de altă parte, Ministerul Muncii acordă subvenţii temporare la angajarea unor persoane din categorii vulnerabile, printre acestea: părinţii singuri, tinerii, şomerii în vârstă de peste 45 de ani sau persoanele cu mai puţin de trei ani până la pensionare.