Andreea Paul cere limitarea mandatului guvernatorului BNR
Prim-vicepreşedintele PNL, Andreea Paul, consideră că mandatul guvernatorului Băncii Naţionale a României trebuie limitat la două mandate şi propune un proiect legislativ pentru "întărirea independenţei BNR".
Articol de Simona Mihăescu, 03 August 2015, 09:18
Într-un proiect legislativ, liderul PNL susţine că "Legea de funcţionare a BNR nu este corelată cu Tratatul Uniunii Europene şi cu regulile Băncii Centrale Europene, după cum recomandă rapoartele de convergenţă din anii 2012 şi 2014 dedicate României".
Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a avizat favorabil proiectul de lege pentru întărirea independenţei BNR şi pentru limitarea numărului de mandate ale guvernatorului BNR, dar Comisia de buget-finanţe a dat aviz negativ, menţionează comunicatul citat.
În expunerea de motive, Andreea Paul propune "completarea art. 33 din Legea nr. 312/ 2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României (BNR) pentru a asigura independenţa, eficienţa şi profesionalismul Consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a României, în conformitate cucerinţele Comisiei Europene".
"În scopul aderării la zonă monetară europeană, pe lângă îndeplinirea criteriilor de convergenţă nominală, România trebuie să respecte şi criteriul juridic, care prevede asigurarea independenţei băncii centrale şi un înalt grad de profesionalism al Consiliului de administraţie. În prezent, România nu respectă acest criteriu. Legea de funcţionare a BNR nu este corelată cu Tratatul Uniunii Europene şi cu regulile Băncii Centrale Europene, după cum recomandă rapoartele de convergenţă din anii 2012 şi 2014 dedicate României", susţine aceasta.
Documentul face trimite la solicitările Comisiei Europene:
"Comisia Europeană solicită de doi ani de zile modificarea art. 3 din Legea BNR 312/ 2004, astfel încât să fie inclusă expres menţiunea că 'Guvernul nu va căuta să influenţeze sub nicio formă deciziile luate de membrii conducerii BNR' (Raportul de Convergenţă al Comisiei Europene 2014, pagina 131). Legea 312/ 2004, în forma actuală, lasă loc politizării BNR, dar şi numirii în Consiliul de administraţie a unor persoane care nu au experienţa specifică cerută de acţiunile unei bănci centrale", subliniază deputatul liberal.