ANAF desfiinţează 140 de administraţii fiscale
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală pune la punct desfiinţarea a peste 140 de administraţii fiscale, la care lucrează 1.800 de oameni.
Articol de Diana Domenico, 28 Iunie 2011, 13:58
Lista pe judeţe a unităţilor care se desfiinţează a fost publicată pe pagina de internet a instituţiei, iar, potrivit sindicatelor, peste 1.000 de angajaţi ar fi primit deja preavize.
Sindicatul naţional al Funcţionarilor Publici pregăteşte atacarea ordinului în instanţă, întrucât sindicatele susţin că ordinul preşedintelui ANAF, de restructurare, este ilegal, pentru că nu respectă statutul funcţionarului public.
Potrivit liderului Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici, Sebastian Oprescu, acesta prevede ca în cazul disponibilizărilor, se vor realiza mai întâi testările, iar apoi cei care nu vor trece examenele vor primi preavizele în vederea disponibilizărilor, în timp ce paşii prevăzuţi în ordinul actual sunt inversaţi.
În plus, Sebastian Oprescu spune că restructurarea ANAF trebuia să vizeze în primul rând o analiză pertinentă a fenomenului evaziunii fiscale şi, totodată, să se asigure logistica unui sistem unic informaţional integrat, care să monitorizeze circuitul mărfurilor.
În lipsa acestora şi pe fondul reducerii de personal, doar se va întări evaziunea fiscală.
"Acest act guvernamental nu face altceva decât pune în pericol această luptă împotriva evaziunii fiscale, această Gardă Financiară care deja era subdimensionată nevoilor societăţii româneşti, iar Guvernul României trebuia să combată această evaziune şi nu să expună o instituţie publică în faţa acestui fenomen negativ bugetului de stat", susţine Sebastian Oprescu.
Preşedintele ANAF, Sorin Blejnar, susţine că ordinul emis respectă toate legile, iar reducerea de personal nu va pune în pericol funcţionarea la standarde optime a unităţilor din subordine.
"Deocamdată au fost emise şi transmise preavizele doar pentru comisari şi lucrători ai Gărzii Financiare, mai exact 1.063. Vor avea un termen de optare pentru funcţiile care rămân. Dacă sunt mai multe persoane pe aceeaşi funcţie, vor face o testare internă, este posibil să se facă şi o redistribuire, este posibil să se facă orice este în cadru legal, cu o singură observaţie: a opta pe 1.063 de persoane şi de a rămâne doar 700 de locuri", a declarat Sorin Blejnar.
Sorin Blejnar a mai precizat că administraţiile financiare nu vor lucra cu publicul timp de cinci zile, începând cu data de 30 iunie, din cauza procesului de reorganizare, dar trezoreriile vor funcţiona după programul normal şi se vor face încasări de la populaţie.