ANAF contestă acuzaţiile şefei DNA în privinţa prejudiciilor
Reprezentanţii ANAF susţin că valoarea prejudiciilor ce provin din dosare instrumentate de DNA pentru care au fost comunicate sentinţe judecătoreşti în 2014 este de 150 milioane de euro, nu de 300 milioane de euro, aşa cum a afirmat Laura Codruţa Kövesi.
Articol de Politica Romaneasca, 25 Septembrie 2015, 16:27
Mai mult, Fiscul precizează că din valoarea totală a prejudiciilor, de 150 de milioane de euro, mai mult de jumătate sunt nerecuperabile.
Joi seară, la un post de televiziune, Digi TV, procurorul şef al DNA s-a arătat nemulţumită de faptul că ANAF nu a făcut nimic în ultimele opt luni pentru a recupera prejudicii de 310 milioane euro în urma hotărârilor definitive pronunţate în dosarele instrumentate de DNA.
Astăzi, într-un comunicat de presă, autorităţile fiscale au explicat că activitatea de recuperare a arieratelor şi a altor sume datorate bugetului este extrem de mare şi angajaţii sunt depăşiţi de volumul mare de muncă.
"În scopul creşterii volumului sumelor recuperate din punerea în executare a sentinţelor penale, începând cu data de 01.01.2016, va deveni operaţională o aplicaţie informatică centrală şi baza de date dedicată acesteia prin care se va monitoriza stadiul executării silite al fiecăreia dintre hotărârile penale definitive comunicate ANAF. De asemenea, se va înfiinţa, în cadrul ANAF - aparat central, o direcţie specializată cu structuri teritoriale corespondente care va avea ca atribuţii exclusive ducerea la îndeplinire a măsurilor dispuse prin sentinţe definitive de către instanţele de judecată", se arată în comunicat
ANAF susţine că nivelul redus de încasări se explică prin faptul că gradul de încărcare al Agenţiei în ce priveşte activitatea de recuperare a arieratelor şi a altor sume datorate bugetului este extrem de mare şi, implicit, resursa umană şi materială necesară recuperării prejudiciilor este cu mult depăşită.
"Capacitatea administrativă a structurilor de executare silită este excedată de activităţile desfăşurate pentru pregătirea şi susţinerea dosarelor de insolvenţă. Numai în cursul anului 2014 s-au prelucrat 26.253 de cazuri noi cu o valoare de 10,27 miliarde de lei creanţe înscrise la masa credală. La sfârşitul anului 2014 se gestionau 53.675 de contribuabili în insolvenţă cu creanţe fiscale de 47,3 miliarde de lei", mai precizează documentul.