Americanii investesc peste 260 milioane de dolari la Deveselu
Congresul american a autorizat câteva agenţii ale Departamentului Apărării să pornească proiecte de construcţii militare la Deveselu în valoare de peste 220 de milioane de dolari.
07 Februarie 2013, 10:15
Administraţia americană plănuieşte să investească în baza de la Deveselu peste 260 de milioane de dolari în acest an fiscal.
Este vorba de bani care ar urma să fie folosiţi pentru demararea unor construcţii militare.
Cifra apare în documente obţinute de corespondentul Radio România în SUA, Ani Sandu.
Congresul american a autorizat câteva agenţii ale Departamentului Apărării să pornească proiecte de construcţii militare la Deveselu în valoare de peste 220 de milioane de dolari.
În plus, marina americană ar urma să cheltuiască anul acesta în acelaşi scop aproximativ 45 de milioane de dolari.
La Deveselu urmează să fie construită o parte a scutului antirachetă din Europa.
Marina americană este implicată în proiect, pentru că sistemul numit "Aegis", care va fi folosit la Deveselu, a fost proiectat iniţial pentru a fi utilizat pe nave, iar acum, în România, este adaptat pentru prima oară pentru a fi funcţiona în varianta terestră.
Suma totală de 265 de milioane de dolari a fost aprobată în Congresul american, iar documentul a fost semnat de preşedintele Obama.
Ţinând cont că în SUA se vorbeşte de tăieri drastice ale cheltuielilor în domeniul apărării începând de luna viitoare, corespondentul RRA l-a întrebat pe reprezentantul Agenţiei de Apărare Antirachetă dacă proiectele de Deveselu ar putea fi afectate.
Acesta a răspuns că nu are la cunoştinţă să existe vreun impact şi dacă reducerile vor intra în vigoare.
În ceea ce priveşte participarea firmelor româneşti la proiectul de la Deveselu, Richard Roemer spune că fondurile destinate Agenţiei de Apărare Antirachetă pot fi contractate în 2013 şi 2014 doar de o societate americană, însă aceasta va putea subcontracta anumite lucrări unor firme româneşti.
Cele 45 de milioane de dolari de la marina americană pot merge directă către firme româneşti în funcţie de ofertele pe care le fac în cadrul licitaţiilor.