Amenzile pentru etichetarea incorectă a produselor s-au dublat
Guvernul a decis, miercuri, dublarea amenzilor pentru agenţii economici care nu respectă legislaţia în privinţa etichetării produselor alimentare şi textile, precum şi pentru încălcarea normelor de afişare a preţului.
Articol de Angela Bârgoan, 03 August 2011, 18:23
În cazul etichetării neadecvate a produselor textile sau în cazul omiterii unor informaţii privind compoziţia produselor, amenda se dublează şi poate ajunge la 10.000 de lei.
"Executivul a aprobat modificarea Hotărârii de Guvern pentru modificarea actelor normative privind protecţia consumatorului în cazul etichetării produselor alimentare şi etichetării produselor textile. Au fost majorate sancţiunile ca urmare a deselor controale referitoare la modul în care erau etichetate şi modul în care erau prezentate informaţiile de pe eticheta produselor alimentare, precum şi modul în care erau etichetate şi prezentate informaţiile de pe etichetele produselor textile. Pentru etichetare am solicitat dublarea sancţiunilor. Acum, acestea sunt între 1.000 lei şi 10.000 de lei, pentru ambele situaţii. Înainte erau de la 500 lei la 5.000 lei", a afirmat Constantin Cerbulescu, directorul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor.
De asemenea, cei care nu afişeasză preţurile la raft pot primi o amendă de 2.500 de lei, fiind astfel de zece ori mai mari faţă valoarea actuală.
În ceea ce priveşte rectificarea bugetară, vor fi suplimentate bugetele mai multor ministere, atât pentru finanţatea proiectelor de investiţii, dar mai ales pentru stingerea datoriilor.
Pentru plata arieratelor din sănătate vor fi alocate 300 de milioane de lei, iar pentru CFR Călători 670 de milioane.
În total, Guvernul va majora cheltuielile bugetului de stat cu 4,1 miliarde de lei, iar cei mai mulţi bani îi vor primi Ministerul Transporturilor, Ministerul Agriculturii şi cel al Administraţiei şi Internelor.
Totodată, se majorează şi bugetul asigurărilor sociale aferent pensiilor. Potrivit proiectului de Ordonanţă de urgenţă, este vorba despre o subvenţie de peste un miliard de lei.