Amenzi pentru necolaborare la recensământul populației
Preşedintele Institutului Naţional de Statistică, Vergil Voineagu, a anunțat că amenda pentru neprimirea recenzorilor şi nedeclararea datelor este între 2000 şi 5000 de lei.
04 Octombrie 2011, 17:51
Preşedintele Institutului Naţional de Statistică, Vergil Voineagu, audiat, marți, de Comisia pentru românii de pretutindeni a Senatului, a dat detalii despre culegerea de date atât pentru românii plecaţi în străinătate, cât şi pentru cei aflaţi în ţară.
Acesta este primul recensământ organizat după aderarea României la Uniunea Europeană.
Guvernul a alocat 193 de milioane de lei pentru recensământul populaţiei şi locuinţelor, care se va desfăşura în perioada 20 - 31 octombrie.
Recensământul populaţiei are ca scop culegerea de informaţii, menite, în principal, să caracterizeze evoluţia familiilor şi a gospodăriilor.
”Trebuie să cunoaştem câţi suntem, ca, în funcţie de numărul populaţiei, să se fundamenteze diverse programe”, a precizat preşedintele Institutului Naţional de Statistică, Vergil Voineagu.
Amenda pentru neprimirea recenzorilor şi nedeclararea datelor este între 2000 şi 5000 de lei.
Datele sunt confidenţiale şi nu vor fi folosite în alte scopuri, cum ar fi votul prin corespondenţă.
Informaţiile despre românii plecaţi vor fi luate de la rude sau membri ai comunităţii şi ele vor fi confruntate cu datele serviciilor de emigraţie din ţările unde sunt plecaţi românii.
Membrii comisiei au apreciat formularul drept impecabil.
”Este bine că nu aţi trecut separat false etnii, de fapt români care sunt în afara graniţelor României, cum sunt moldovenii, aromânii, macedoromânii ş,.a.m.d.”, a subliniat senatorul Puiu Haşotti.
La strângerea informaţiilor participă 120.000 de recenzori, iar datele recensământului vor fi date publicităţii în 2013.