Amendarea Constituţiei, "prioritatea zero" a UDMR
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a prezentat programul electoral cu care Uniunea se prezintă la alegerile parlamentare, care include amendarea Constituţiei şi reforma administrativă.
Articol de Alina Dobrinescu, 31 Octombrie 2012, 15:55
Kelemen Hunor a precizat, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă că programul electoral al UDMR are două segmente importante: drepturile şi problemele comunităţii maghiare, iar altul legat de problemele generale.
El a adăugat că amendarea Constituţiei este "o prioritate zero".
"Amendarea Constituţiei este o prioritate zero, este o urgenţă majoră. Cred că noul Parlament, dacă se poate asigura pentru amendarea Constituţiei o majoritate de două treimi, trebuie să facă acest lucru chiar din prima zi după constituire, fiindcă după 2003, după amendarea Constituţiei, vede toată lumea care sunt acele probleme din Constituţia României care trebuie amendate, modificate", a spus Kelemen Hunor.
Preşedintele UDMR a declarat, de asemenea, că Uniunea vizează modificarea fiecărui articol din Constituţie.
"Aproape toate prevederile constituţionale trebuie regândite, trebuie revăzute fiindcă vedem foarte, foarte multe lucruri care nu merg, au originea în Constituţie şi în relaţiile neclare între instituţiile fundamentale. (...) Sunt foarte multe aspecte (n.r. - care trebuie modificate), de la Curtea Constituţională şi până la administraţia locală", a explicat preşedintele UDMR.
Totodată, Kelemen Hunor a susţinut că trebuie luată o decizie în ceea ce priveşte republica prezidenţială sau parlamentară, punctând că "o republică semi-prezidenţială nu este funcţională".
Kelemen Hunor consideră că "bicameralismul trebuie păstrat"
În opinia sa, bicameralismul ar trebui păstrat, dar atribuţiile celor două Camere ale Parlamentului ar trebui separate în totalitate.
"Noi credem că trebuie să fie Camera Deputaţilor pentru regiuni, unde regiunile, judeţele, regiunile de dezvoltare sunt reprezentate şi Senatul se va ocupa doar de dezvoltare regională, politică externă, politica de apărare, siguranţa naţională şi ordine publică şi desigur şi bugetul, pentru că cele două Camere trebuie să aibă un cuvânt de spus", a arătat preşedintele UDMR.
De asemenea, Kelemen Hunor a arătat că UDMR pledează pentru reducerea CAS-ul începând cu anul viitor, atât pe partea angajatorului, cât şi pe cea a angajatului.
"Trebuie să revenim la TVA-ul de 19% tot în perspectiva anului 2015, nu mai repede. Sigur, dacă evoluţia economică va permite, atunci din 2014, dar şi la TVA trebuie să ne gândim serios şi mai mult lucrăm pe zona economiei negre, acolo unde într-adevăr sunt foarte mulţi bani care nu ajung la buget, care nu sunt în acest moment în niciun fel colectaţi", a afirmat preşedintele UDMR.
El a arătat că în ceea ce priveşte averile confiscate în perioada comunistă acestea trebuie retrocedate în natură, punctând că despăgubirile nu pot fi plafonate.
UDMR şi-a prezentat, miercuri, candidaţii pentru alegerile din decembrie.
Uniunea va fi reprezentată în toate colegiile din ţară; 20% dintre candidaţi sunt femei - după cum susţine preşedintele Kelemen Hunor - iar mai bine de un sfert sunt tineri.
Toate partidele politice se pregătesc de altfel pentru campania electorală care va începe în 10 noiembrie.
Alegerile parlamentare au loc pe data de 9 decembrie.