Amendamentele privind revizuirea Constituţiei, termen limită 30 aprilie
Comisia pentru revizuirea Constituţiei va relua discuţiile după 30 aprilie, termen până la care grupurile parlamentare pot depune amendamente pe fondul observaţiilor făcute de Curtea Constituţională şi Comisia de la Veneţia.
Articol de Bogdan Isopescu, 09 Aprilie 2014, 11:56
În şedinţa de miercuri, reprezentanţii PDL au solicitat reluarea dezbaterii de la zero pentru că, spuneau ei, mare parte din modificări au fost declarate neconstituţionale de CCR şi criticate de Comisia de la Veneţia.
Senatorul PDL, Alin Tişe, solicita chiar demisia actualei comisii parlamentare în virtutea răspunsului negativ al celor două instituţii.
"PDL solicită reluarea discuţiilor de la zero, propune un pact naţional pentru un proiect de revizuire care să întrunească o voinţă largă în Parlament şi dezbateri ample cu societatea", a spus Tişe.
Potrivit acestuia, asupra a 111 dintre modificările aduse actualei Constituţii au fost formulate observaţii de constituţionalitate.
"CCR şi Comisia de la Veneţia au dat peste nas muncii noastre de aici şi au constatat că 87% dintre modificări au probleme de constituţionalitate. Aceste elemente sunt esenţiale şi fac ca această Comisie să nu poată merge mai departe. Trebuie reluat procesul de la început, trebuie o dezbatere amplă, dar şi solicitarea punctelor de vedere ale experţilor în drept constituţional. În această Comisie nu există persoane cu această specializare. O revizuire de Constituţie nu înseamnă numai voinţa politică a aceste Comisii. Proiectul de revizuire trebuie să fie o emanaţie a tuturor partidelor parlamentare", argumenta senatorul PDL.
Propunerea democrat-liberalilor a fost respinsă şi majoritatea membrilor comisiei susţin că recomandările Comisiei de la Veneţia au rolul de a corecta şi NU de a anula demersul de modificare a Constituţiei.
În plus, preşedintele Comisiei pentru revizuire, senatorul PNL Crin Antonescu, susţine că instituţia de la Veneţia a observat progresul făcut de comisie faţă de actualul text constituţional.
Crin Antonescu, a mai spus că transparenţa lucrărilor Comisiei nu poate fi contestată atâta vreme cât presa a avut acces liber, iar instituţiile cu competenţe în domeniu au fost invitate la discuţii şi au putut formula amendamente.
"Toate şedinţele Comisiei s-au desfăşurat cu uşa deschisă, cu participarea presei. Eu nu pot interpreta că observaţiile CCR şi ale Comisiei sunt un fel de dare peste nas. Sunt observaţii riguroase, serioase care s-au dat acolo. Numiţi dvs. o instituţie care nu a fost invitată la lucrări", a susţinut preşedintele Comisiei pentru Revizuirea Constituţiei, Crin Antonescu.