Ambasadorul Ungariei la Bucureşti, convocat de urgenţă la Ministerul de Externe
Ambasadorul Ungariei la Bucureşti, Oszkár Füzes, a fost convocat de urgenţă la Ministerul Afacerilor Externe, pentru a explica declaraţiile secretarului de stat maghiar, Nemeth Zsolt.
Articol de Flori Doman, 06 Februarie 2013, 16:41
Ambasadorul Ungariei, Oszkár Füzes, a fost convocat, miercuri, de urgenţă, la Ministerul Afacerilor Externe, pentru a explica declaraţiile făcute de un secretar de stat în Ministerul de Externe de la Budapesta, cu privire la presupusele agresiuni simbolice, la care ar fi supuşi etnici maghiari din România, şi cu privire la arborarea aşa-zisului drapel al Ţinutului Secuiesc.
Oszkár Füzes a declarat, pentru Radio România, că abordarea unor simboluri identitare de către o minoritate este un act firesc. În context, oficialul maghiar precizează că nu se poate vorbi de vreun scandal diplomatic.
"Eu nu cred că un om normal din România poate să-şi închipuiască că Ţinutul Secuiesc, care este în inima României, poate să fie separat de la ţară. Este o prostie. În ceea ce priveşte autonomia, şi autonomia este un drept şi o formulă normală din Europa. Deci nu cred că sensibilitatea românilor este fondată în acest lucru", spune Oszkár Füzes.
România "nu acceptă obrăznicii privind arborarea steagurilor"
Autorităţile române consideră că declaraţiile demnitarului ungar sunt inacceptabile şi contravin parteneriatului strategic dintre România şi Ungaria.
Premierul Victor Ponta i-a replicat dur secretarului de stat în Minsiterul Afacerilor Externe din Ungaria, care a îndemnat primarii din Ungaria să arboreze steagul Ţinutului Secuiesc.
Şeful Guvernului a cerut ministrului de Externe să adopte o atitudine fermă şi să transmită că România nu acceptă de la nimeni "obrăznicii" şi lecţii privind funcţionarea autorităţilor locale şi nici sfaturi privind arborarea steagurilor.
"Vă rog, domnule ministru de Externe, înainte să plecaţi la Bruxelles, să daţi un răspuns - nu dumneavoastră, ministerul - un răspuns foarte ferm şi foarte clar că nu acceptăm niciun fel de - eu nu vreau să folosesc un termen nediplomatic, aş fi spus în mod normal, dar nu acceptăm niciun fel de lecţii de la nimeni de cum se aplică în România legile, inclusiv cele privind funcţionarea autorităţilor locale. Cred că avem cele mai înalte standarde din Europa de reprezentare a minorităţilor, de autonomie a structurilor locale. Cred că, dacă cineva vrea să-şi facă campanie electorală în România, vreau să aveţi o atitudine foarte fermă, fără să ne lăsăm prinşi în capcane pe această temă, dar nu cred că cineva ne poate spune ce steaguri afişăm pe aici şi cum să afişăm steagurile. O să rog şi domnul ministru de Interne, prefecţii, toate autorităţile statului să-şi facă datoria conform legii. Nu vreau să cădem în capcana de a fi provocaţi, dar nici nu vreau să pară că cineva ne dă lecţii de peste frontieră", a spus Ponta, în şedinţa de guvern.
Hunor Kelemen: Este un subiect superinflamat
La rândul său, preşedintele UDMR, Hunor Kelemen, consideră că subiectul referitor la declaraţiile secretarului de stat ungar din Ministerul de Externe Zsolt Nemeth este unul "superinflamat", punctând că pe vremea când Uniunea era în structurile de guvernare, astfel de lucruri erau tratate cu calm.
"Trebuie să vedem care va fi în continuare evoluţia acestui subiect la noi, în România, şi nu în Ungaria", a declarat miercuri, liderul UDMR, adăugând că este vorba despre "un subiect superinflamat".
Potrivit lui Kelemen, nu pot fi interzise prin decrete sau altfel de acte acele lucruri care nu lezează interesele generale ale statului român şi ale cetăţenilor români.
El a susţinut că atât de partea autorităţilor române, cât şi a celor ungare există toate acele instrumente necesare pentru a rezolva orice situaţie.
Liderul UDMR a subliniat că declaraţiile publice, mai ales cele de la Budapesta, nu vor rezolva problemele în România, iar problemele legate de simbolurile unei anumite comunităţi pot fi rezolvate în mod paşnic, dar nu pot fi interzise.
Totodată, el a precizat că în perioada în care UDMR se afla în structurile de guvernare, astfel de situaţii erau tratate şi rezolvate "cu calm".
Nemeth Zsolt: Maghiarii din Transilvania sunt supuşi unei agresiuni simbolice
Secretarul de stat în MAE ungar, Nemeth Zsolt, a declarat, marţi, că maghiarii din Transilvania sunt supuşi unei agresiuni simbolice şi, prin urmare, maghiarii din Ungaria trebuie să răspundă, arborând steagul Ţinutului Secuiesc, relatează gandul.info.
Presa maghiară relatează că declaraţia lui Nemeth Zsolt este o replică la scandalul steagului secuiesc.
Oficialul maghiar, cunoscut pentru poziţiile sale pro-autonomie, a îndemnat primarii din Ungaria să arboreze în semn de solidaritate steagul Ţinutului Secuiesc, scrie gandul.info.
La finalul săptămânii trecute, la ceremonia de învestire a noului prefect de Covasna, steagul Ţinutului Secuiesc a fost scos din sala de protocol unde s-a desfăşurat evenimentul.
Disputa pe steagul secuiesc s-a reactivat după ce în noiembrie 2012 instanţa decis că este legală utilizarea unui astfel de drapel în Covasna.
La ceremonie a fost prezent şi vicepreşedintele PSD Constantin Niţă care a declarat că autonomia Ţinutului Secuiesc nu poate fi pusă în discuţie. Niţă a mai declarat că afirmaţiile preşedintelui Consiliului Judeţean Covasna, Tamaş Sandor, legate de autonomie sunt în opinia sa deranjante şi reprezintă "o reacţie emoţională".