Ambasadorul Rusiei: Considerăm imposibilă ridicarea imunităţii diplomatului
Ambasadorul Rusiei la Bucureşti, Oleg Malghinov, a afirmat că, în conformitate cu prevederile Convenţiei de la Viena, este considerată imposibilă ridicarea imunităţii diplomatului implicat în accident şi a precizat că acesta a părăsit deja România.
Articol de Flori Doman, 25 Octombrie 2012, 15:07
Ambasadorul Rusiei la Bucureşti, Oleg Sergheevici Malghinov, a declarat, joi, că misiunea diplomatică a luat decizia de a-i fi încheiat mandatul diplomatului rus implicat în accidentul rutier care a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute în Bucureşti, menţionând că acesta a părăsit România şi că se doreşte rezolvarea cazului, "fără politizare exagerată".
El a ţinut să precizeze că ambasada încă o dată îşi exprimă "regretul profund în legătură cu consecinţele grave" ale accidentului care a avut loc pe 21 octombrie, în urma căruia o tânără a fost accidentată.
"Ambasada, încă o dată, îşi exprimă regretul profund în legătură cu consecinţele grave ale accidentului care a avut loc duminică. Exprimăm sincera compasiune faţă de rudele şi cei apropiaţi. Ambasada se află într-un contact permanent cu autorităţile spitalului", a afirmat ambasadorul.
De asemenea, el a ţinut să sublinieze că importantă este starea tinerei accidentate şi că se doreşte rezolvarea cazului, "fără politizare exagerată".
"Apreciem fidelitatea autorităţilor române faţă de respectarea principiilor dreptului internaţional care, prin Convenţia de la Viena, garantează circulaţia liberă a diplomaţilor şi dreptul lor de a părăsi teritoriul statului primiţător, şi de asemenea dorinţa părţii române de a rezolva acest caz fără politizarea exagerată. Partea rusă va căuta aceeaşi abordare nepolitizată în viitoarea investigaţie a accidentului", a spus Malghinov.
Oficialul a explicat că diplomatul implicat în accident, Alexander Evsyukov, a părăsit rapid România deoarece nu mai era salariat al Ambasadei.
"A fost o cerere privind ridicarea imunităţii din partea MAE. Am decis că imunitatea nu va fi ridicată, dar decizia a fost ca acesta să-şi întrerupă activitatea în cadrul ambasadei. Aceasta înseamnă pentru Rusia că el nu mai lucrează în România şi în concordanţă cu regulile noastre interne trebuie să plece într-un timp scurt deoarece nu mai este salariat al Ambasadei", a spus el.
Totodată, ambasadorul a subliniat că "în conformitate cu prevederile Convenţiei de la Viena, considerăm imposibil ridicarea imunităţii diplomatului care a săvârşit acest accident".
"Pe lângă acestea, în conformitate cu prevederile Convenţiei de la Viena cu privire la relaţii diplomatice şi practică internaţională, considerăm imposibil ridicarea imunităţii diplomatului care a săvârşit acest accident", a adăugat ambasadorul.
Oleg Malghinov speră că "accidentul rutier nu va dăuna relaţiilor ruso-române"
De asemenea, ambasadorul Malghinov a menţionat că judecarea diplomatului rus Alexander Evsyukov se va face în funcţie de legislaţia în vigoare a Federaţiei Ruse şi în urma cooperării cu autorităţile române.
"Ambasada mizează pe colaborarea viitoare cu organele competente din România pentru clarificarea tuturor circumstanţelor accidentului ca să dea posibilitatea instanţei judecătoreşti, conducându-se după legislaţia Federaţiei Ruse în vigoare, să stabilească toate circumstanţele accidentului săvârşit şi să se pronunţe corespunzător", a afirmat Malghinov.
Totodată, ambasadorul rus a ţinut să mulţumească presei române pentru "abordarea corectă" a accidentului.
"Dialogul ne va ajuta să ţinem la curent opinia publică din România cu cursul anchetei acestui accident", a afirmat el.
Malghinov a mai exprimat speranţa "că acest accident rutier nu va dăuna relaţiilor ruso-române".
Ambasadorul rus a mai menţionat că România poate solicita Rusiei trimiterea unui reprezentant român pentru participarea la un proces în acest caz.
"Există un cadru legal de cooperare care permite nu numai schimbul de informaţii, dar şi schimb de reprezentanţi în concordanţă cu legislaţia fiecărei ţări legat de proceduri şi participarea la proces", a spus Malghinov.
Întrebat de ce diplomatul implicat în accident a refuzat să facă alcooltestul, oficialul a răspuns că nu a fost decizia sa, aceasta este regula.
''Aceasta este regula, pentru că orice procedură ca şi cea privind alcooltestul înseamnă procedură de investigaţie. Dacă lua această decizie îşi refuza imunitatea", a menţionat acesta.
El a arătat că nu poate preciza care este pedeapsa pe care o riscă diplomatul implicat în accident, acest lucru depinzând de instanţă, dar cu siguranţă va exista o pedeapsă.
Malghinov a susţinut că diplomatul implicat în accident era trecut pe lista diplomaţilor acreditaţi la Bucureşti.
Tânăra accidentată, în continuare în comă
Purtătorul de cuvânt al Spitalului Bagdasar-Arseni, Florian Bica, a anunţat, joi, că tânăra accidentată pe trecerea de pietoni de diplomatul rus este în continuare în comă, leziunile cerebrale sunt serioase, dar neurologic reacţionează bine, adică mişcă mâinile şi picioarele.
"Starea este staţionară. Respiră singură pe traheostomie (tub în trahee, n.r.). Este în comă, dar neurologic reacţioneză bine, adică mişcă mâinile şi picioarele. Fiind însă în comă, nu vorbeşte şi nu deschide ochii", a spus medicul Florian Bica.
Purtătorul de cuvânt al Spitalului Bagdasar-Arseni din Capitală a precizat că leziunile cerebrale sunt staţionare, dar serioase.
Tânăra, în vârstă de 19 ani, a fost lovită în 21 octombrie de o maşină a Ambasadei Federaţiei Ruse, accidentul având loc pe o trecere de pietoni aflată la intersecţia străzilor Camil Ressu şi Ilioara.
În urma accidentului, tânăra a suferit un traumatism cranian sever, fiind internată la Spitalul Bagdasar-Arseni din Capitală.
Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a solicitat autorităţilor Federaţiei Ruse retragerea imunităţii de jurisdicţie a diplomatului implicat în accidentul din 21 octombrie.