Ambasada SUA: Planurile pentru Deveselu continuă
Ambasada SUA transmite că lucrările la Deveselu vor începe anul acesta. Ambasada precizează, la solicitarea Radio România Actualităţi că până acum nu a fost emis niciun raport declasificat pe tema scutului antiracheta.
Articol de Carmen Gavrilă, 11 Februarie 2013, 09:10
Ambasada SUA la Bucureşti precizează că planurile şi calendarul pentru construcţia şi dezvoltarea bazei din România, vor continua aşa cum s-a convenit iar lucrările la Deveselu, vor începe anul acesta, informează RRA.
Ambasada SUA precizează că nu poate confirma sau comenta presupusul raport clasificat menţionat în presă ca fiind pentru Congresul american, document care ar pune sub semnul întrebării scutul antirachetă şi realizarea bazei de la Deveselu, în România.
"Din câte înţelegem, presupusul raport al Government Accounting Office (GAO) despre apărarea antirachetă ar fi preliminar şi clasificat. Niciun raport final declasificat nu a fost emis până acum", se arată în răspunsul Ambasadei americane, la solicitarea Radio România Actualităţi.
Deveselu va proteja militarii americani
Ambasada americană la Bucureşti, menţionează că facilităţile de apărare antirachetă planificate pentru Deveselu vor proteja aliaţii europeni ai SUA, militarii americani din Europa şi radarele americane din regiune care sunt necesare pentru toate planurile SUA de apărare antirachetă.
"Sunt clare utilitatea şi importanta locaţiei din România pentru SUA şi pentru planurile americane generale de apărare antirachetă în Europa” se specifică în răspunsul Ambasadei SUA la Bucureşti.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat că nu comentează ce apare în presă şi că există un singur risc legat de Deveselu, dacă se va constata că România este un stat imprevizibil.
"Sper să nu primim această etichetă", a spus preşedintele Traian Băsescu.
MAE în dialog cu Washington
Referitor la informaţiile apărute în presă care pun la îndoiala capacitatea scutului anti-racheta de a proteja SUA şi aliaţii europeni, Ministerul Român de Externe a avut la sfârşitul săptămânii o serie de contacte de clarificare cu partea americana, inclusiv o convorbire telefonică între secretarul de stat Bogdan Aurescu şi Frank Rose, adjunct al asistentului secretarului de stat al SUA pentru politica spaţială şi de apărare.
MAE a anunţat că din aceste contacte şi discuţii a reieşit clar că partea americană este ferm angajată, în continuare, în realizarea proiectului de apărare anti-rachetă şi că planurile şi calendarul agreat pentru ca locaţia de la Deveselu să devină operaţională vor continua aşa cum au fost convenite, ele nefiind contestate de raportul american menţionat în presă.
SUA - angajate să protejeze România
Ministerul de Externe informează că oricum, acest raport prezentat de presă, nu exprimă în mod necesar poziţia Congresului SUA.
Potrivit MAE, din informaţiile disponibile nu rezultă că raportul în cauză ar pune sub semnul întrebării apărarea antirachetă în întregul său şi locaţia din România, pentru că baza de la Deveselu a fost destinată, încă de la începutul proiectării apărării antirachetă, să asigure protecţia teritoriului, cetăţenilor şi forţelor aliate din Europa, inclusiv ale SUA.
"SUA sunt decise să protejeze teritoriul ţării, cetăţenii săi, forţele din străinătate, aliaţii şi partenerii săi de ameninţarea unor atacuri cu rachete balistice. Acest lucru include în mod special România, aliatul nostru şi partener în NATO şi comunitatea trans-atlantică de naţiuni, cu care stăm umăr la umăr în Afganistan", arată Ambasada SUA la Bucureşti.
Ambasada americană dă asigurări că SUA rămân angajate în planul de apărare antirachetă care deja oferă o protecţie iniţială aliaţilor NATO şi forţelor americane din Europa.
MAE precizează că până în prezent Congresul american a asigurat o finanţare consistentă pentru realizarea proiectului de la Deveselu, fiind cât se poate de clar ca această finanţare va continua.
Astfel, prin Legea de autorizare pentru apărarea naţională este aprobată finanţarea tuturor activităţilor legate de locaţia de la Deveselu pe anul fiscal în curs, inclusiv în ceea ce priveşte începerea lucrărilor principale de construcţie din primăvară.