Amânare în dosarul "Retrocedărilor ilegale", în care este acuzat Radu Mazăre
Magistraţii au amânat pentru 1 aprilie analiza speţei în dosarul primarului municipiului Constanţa, Radu Mazăre, judecat alături de alte 36 de persoane pentru retrocedarea frauduloasă a circa un milion de metri pătraţi de litoral.
Articol de Mona Constantinescu, 04 Februarie 2014, 18:15
Un nou termen a avut loc marţi în dosarul primarului municipiului Constanţa, Radu Mazăre, judecat alături de alte 36 de persoane pentru retrocedarea frauduloasă a circa un milion de metri pătraţi de litoral aflaţi în proprietate publică, printre care suprafeţe de plajă şi faleză.
Magistraţii au amânat pentru 1 aprilie analiza speţei în care gruparea este acuzată că ar fi cumpărat drepturi succesoriale pentru doar 1% din valoarea reală, cauza unui prejudiciu de aproape 114 milioane de euro, dintre care mai mult de două treimi în dauna statului.
Radu Mazăre a fost trimis în judecată de DNA în urmă cu cinci ani, alături de mai multe persoane printre care se află foşti şi actuali fincţionari din Primăria Constanţa şi Oficiul de Cadastru, mandatari şi notari publici, în dosarul privind atribuirea nelegală a unor terenuri.
Procurorii îi acuză pe cei implicaţi în dosar de abuz în serviciu contra interesului public, cu obţinere de avantaje patrimoniale, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, fals intelectual în formă continuată şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni.
În această fază a procesului, primarul Constanţei spune că trebuie făcute expertize la terenurile retrocedate care fac obiectul dosarului penal.
"Nu trebuie să judece judecătorul pe baza unei expertize? Eu când am retrocedat am avut expertiză făcută de evaluatori. Eu am prezentat expertiza făcută la primărie de evaluator, dar le-a contestat angajatul DNA-ului şi judecătorul are nevoie de un expert neutru care să spună cine are dreptate: evaluatorul primăriei sau angajatul DNA, nu?", a spus Mazăre.
Potrivit DNA, prin faptele săvârşite s-ar fi cauzat un prejudiciu în valoare de aproximativ 114 milioane de euro.
Dintre aceştia, peste 77 de milioane de euro reprezintă prejudiciul în dauna statului şi 36 de milioane de euro în dauna municipiului Constanţa.