Alina Gorghiu: Există limite privind revizuirea articolului 1 din Constituţie
Deputatul PNL, Alina Gorghiu, susţine că articolul 1 din Constituţie nu se va schimba câta vreme România va ramâne stat de drept.
Articol de Angela Bârsan, 27 Iulie 2011, 13:54
Alina Gorghiu, a declarat că există nişte limite privind revizuirea articolului 1 din Constituţia ţării care face refererie la statul naţional unitar si indivizibil, acesta neputând fi modificat atâta timp cât România va ramâne stat de drept.
"Fiecare are dreptul, dacă e cetăţean român, să facă propuneri de revizuire a Constitutiei, cred că toate trebuie discutate, dar, în acelaşi timp, cred că autonomia va fi un subiect extrem de sensibil pe masa discuţiilor, câtă vreme UDMR va insista pe aceste modificari. Articolul 1, aşa cum îl văd eu, ramâne categoric aşa şi face parte din acea limită de revizuire a Constituţiei şi nu se va schimba câta vreme România va ramâne stat de drept”, a afirmat Alina Gorghiu.
Deputatul PNL a apreciat declaraţiile făcute de premierul ungar Orban Viktor la Universitatea de vară de la Băile Tuşnad cu privire la reorganizarea administrativa a României ca fiind lipsite de eleganţă si diplomaţie.
Alina Gorghiu consideră că modificarea Constituţiei României presupune o dezbatere atentă, serioasă şi calmă într-un climat de liniste .
"Cred ca această dezbatere, ca să fie foarte serioasă, trebuie facută într-un climat liniştit. Nu în momentul în care teme ca regionalizarea sau autonomia au încins spiritele în România, Cred că trebuie facută atunci când clasa politică din România va avea un climat economic, social, politic, care să-i ofere relaxarea de a discuta pe fond, revizuirea Constituţiei”, a afirmat deputatul PNL.
Autonomia, tema principală a Universităţii de vară a maghiarilor
Premierul Ungariei, Viktor Orban, a afirmat, sâmbătă, la Universitate de Vară de la Băile Tuşnad (Tusvanyos), că încă nu a venit momentul ca Guvernul de la Budapesta să intervină în problema reorganizării teritoriale a României.
Întrebat ce părere are despre problema reorganizării administrative a României, Viktor Orban a răspuns că nu a sosit încă momentul ca Budapesta să intervină şi le-a sugerat organizaţiillor maghiarilor din Transilvania să adopte o poziţie comună în legătură cu acest subiect, care să fie comunicată Executivului de la Bucureşti şi ulterior, Budapesta va decide dacă va interveni sau nu.
Vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, a reiterat, în cuvîntul de deschidere a lucrarilor Universităţii de Vară “Tusvanyos” de la Băile Tuşnad, îndemnul ca maghiarii din România să nu renunţe la idealul privind acordarea autonomiei.
În opinia vicepremierului maghiar, autonomia reprezintă o posibilitate de afirmare pentru maghiarii din România faţă de care românii nu ar trebui să manifeste rezerve, deoarece în Uniunea Europeană există numeroase alte exemple şi precedente.
Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, la Universitatea de Vară "Tusvanyos", că maghiarii din Transilvania vor să trăiască acolo păstrându-şi identitatea, iar "calea potrivită" este a autonomiei, care se poate obţine fie printr-o declaraţie şi sprijin din afară sau din interior, fie prin găsirea unor parteneri, pe calea deciziilor parlamentare.