Alina Gorghiu cere audierea ministrului Justiţiei
Deputatul liberal Alina Gorghiu susţine că ministrul Precdoiu a comis un abuz atunci cand a solicitat cercetarea discplinară a unor judecători care au dat câtig de cauză bugetarilor.

Articol de Luminiţa Apostolescu, 24 Noiembrie 2010, 13:07
Deputatul PNL, Alina Gorghiu, cere Comisiei juridice din Camera inferioară a Legislativului, să-l audieze pe ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu.
Ea susţine că acesta a comis un abuz atunci când a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii să cerceteze disciplinar pe judecătorii care au dat câştig de cauză bugetarilor, care au contestat tăierile salariale cu 25 la sută.
În opinia deputatului liberal, acest act constituie o "gravă imixtiune" a Executivului în sfera puterii judecătoreşti.
"Găsesc extrem de periculos acest gest asumat de minister, pentru că reprezintă o gravă presiune făcută asupra magistraţilor, care trebuie să dea soluţii sub ameninţarea unor eventuale sancţiuni. Sunt convinsă, în acelaşi timp, că ministrul Cătălin Predoiu nu va lăsa nelămurită această situaţie, tocmai de aceea aştept toate explicaţiile în faţa comisiei", a explicat Gorghiu, în scrisoare.
Alina Gorghiu afirmă de asemenea, că ministerul Justiţiei nu poate interveni în deciziile instanţei până când nu au fost epuizate toate căile de atac, iar acest demers reprezintă un gest de intimidare la adresa magistraţilor.
Pe de altă parte, Alina Gorghiu aminteşte Ministerului Justiţiei că este monitorizat de Comisia Europeană şi România speră la un raport mai bun pe justiţie.
"Să nu uităm că Ministerul Justiţiei este sub stricta monitorizare a Comisiei Europene şi, cu siguranţă, îşi doreşte ca următorul raport să fie mai bun ca cel de anul acesta. Aşadar, are tot interesul să pună punct acestei situaţii fără precedent, lăsând instanţele superioare să se pronunţe în cauzele respective şi neimplicând CSM într-o asemenea problemă", a mai spus Alina Gorghiu, secretar al Comisiei juridice din Camera Deputaţilor.
Marţi, Ministerul Justiţiei publica o precizare în care arăta că în temeiul legilor în vigoare are dreptul de a sesiza CSM în legătură cu activitatea necorespunzătoare a judecătorilor sau procurorilor.
În cazul de faţă se mai arată în comunicat este vorba de o evaluare în legătură cu respectarea sau nerespectarea deciziilor Curţii Constituţionale.
Magistraţii vâlceni care au dat sentinţă favorabilă celor 6 funcţionari publici de la Primăria Voineasa privind recuperarea a 25% din salariu sunt cercetaţi disciplinar de Ministerul Justiţiei.
"Ministerul Justiţiei a cerut CSM cercetarea disciplinară a magistraţilor care au dat sentinţă favorabilă de recuperare a tăierilor salariale cu 25% pentru cei 6 funcţionari publici. Motivaţia Ministerului Justiţiei este de a preveni şi alte sentinţe similare în celelalte procese care se află pe rol. Ni s-a spus că ar fi vorba de 84 de procese. Aşa ceva este inadmisibil şi este o încălcare gravă a Constituţiei, o ingerinţă a puterii executive asupra justiţiei", preciza, marţi, pentru Agerpres, purtătorul de cuvânt al Tribunalului Vâlcea, Mariana Vârgă.
În urmă cu două săptămâni, şase funcţionari ai primăriei comunei vâlcene Voineasa au câştigat în instanţă diferenţele salariale de 25% pe lunile iulie, august, septembrie.