Alina Ghorghiu: Noua Constituţie nu reduce atribuţiile preşedintelui ţării
Deputatul PNL, Alina Gorghiu, susţine că revizuirea Constituţiei rămâne în continuare o prioritate pentru USL, indiferent de pragul prevăzut în actuala lege pentru referendum.
Articol de Simona Mihăescu, 14 Ianuarie 2014, 13:59
Într-un comunicat de presă, Alina Gorghiu consideră că toţi cei care afirmă că prin noua Constituţie se reduc atribuţiile preşedintelui, fie nu au citit proiectul, fie manipulează intenţionat pentru că nu îşi doresc reforma instituţională a statului.
" Este nevoie de revizuirea Constituţiei pentru a nu lăsa societatea românească să mai fie martor al unui perpetuu scandal între puterile statului, generat până acum, în majoritatea cazurilor, de voinţa unei singure persoane. Afirmaţiile conform cărora atribuţiile preşedintelui sunt reduse prin noua formă a Constituţiei nu pot fi decât ale unor persoane care fie nu au citit proiectul de revizuire, fie manipulează intenţionat pentru că nu-şi doresc acest proces de reformă instituţională în România", se scrie în comunicat.
Comunicatul integral
Deputatul liberal mai susţine că revizuirea Legii fundamentale pentru PNL şi pentru USL înseamnă "reclădirea încrederii fiecărui cetăţean în puterea Constituţiei de a le apăra drepturile şi libertăţile, consolidarea ideii că orice putere executivă va exercita guvernarea în limita legii şi că nu se va aplica conform voinţei despotice a unei singure persoane sau grup de interese şi că între puterile statului există un echilibru funcţional şi viabil, astfel încât să se evite suprapunerile".
În conformitate cu noua lege fundamentală, "preşedintele României va reprezenta statul român şi va fi garantul independenţei naţionale, al unităţii şi integrităţii teritoriale a României, va reprezenta statul român la reuniunile Uniunii Europene pe teme de relaţii externe, politică de securitate comună, precum şi pentru modificarea sau completarea tratatelor constitutive ale UE, pentru a nu se suprapune cu atribuţiile de reprezentare ale primului-ministru".
Alina Gorghiu precizează că "pentru a evita arbitrariul şi neclarităţile din Constituţie, pe care un preşedinte precum Traian Băsescu le-ar putea trata în interes personal", a fost clarificat şi articolul 103 referitor la desemnarea candidatului pentru funcţia de prim-ministru, în persoana reprezentantului propus de partidul politic sau alianţa care a obţinut cel mai mare număr de mandate parlamentare potrivit rezultatului oficial al alegerilor.
"În forma revizuită avem încă o noutate, conform căreia, potrivit modificărilor la articolul 95, dacă referendumul de demitere din funcţia de preşedinte nu va întruni o majoritate de 50 la sută plus 1 din voturile valabil exprimate, Parlamentul va fi dizolvat, urmând ca în 45 de zile să fie organizate alegeri parlamentare anticipate", se mai arată în documentul semnat de Alina Gorghiu.