Aleşii nu vor mai locui la hotel. Ce mai prevede statutul parlamentarilor?
Modificările la Statutul deputaţilor şi senatorilor cerute de Curtea Constituţională au fost adoptate de plenul Parlamentului.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 17 Aprilie 2013, 13:42
Plenul comun al Camerei Deputaţilor şi Senatului a adoptat miercuri modificările cerute de Curtea Constituţională la Statutul deputaţilor şi senatorilor cu 343 de voturi pentru, 51 împotrivă şi 57 de abţineri.
Potrivit noilor reglementări, deputaţii şi senatorii aflaţi în conflict de interese vor fi sancţionaţi cu tăierea a 10% din indemnizaţie pe o perioadă de maximum trei luni, în baza unei decizii a Biroului Permanent al Camerei din care fac parte.
Totodată, parlamentarii nu vor mai locui la hotel după publicarea în Monitorul Oficial a Statutului deputaţilor şi senatorilor, iar plenul va adopta o hotărâre prin care fiecărui deputat îi va fi alocată, pentru cazare, suma de 4.000 de lei, a declarat miercuri preşedintele Camerei Deputaţilor Valeriu Zgonea.
"Parlamentarii nu vor mai locui la hotel după ce se publică Statutul parlamentarilor în Monitorul Oficial. Sub o anumită formă, majoritatea dintre ei au găsit cazare în alte spaţii decât cele hoteliere. Voi trece prin Biroul permanent şi apoi prin plen o hotărâre cu acordarea sumei fixe de 4.000 de lei, ceea ce ne permite în acest moment bugetul", a spus Zgonea după adoptarea în plenul reunit al Parlamentului a modificărilor cerute de Curtea Constituţională la Statutul deputaţilor şi senatorilor.
PDL s-a abţinut de la vot
PDL s-a abţinut de la votul pentru modificările cerute de Curtea Constituţională la Statutul deputaţilor şi senatorilor pentru că sancţiunea introdusă în cazul conflictului de interese este considerată "una minimă", a declarat liderul senatorilor democrat-liberali, Cristian Rădulescu, în plenul reunit al Parlamentului.
"Curtea Constituţională a arătat de două ori faptul că mandatul parlamentarului trebuie exercitat cu continuitate şi nu poate fi întrerupt nici pentru trei luni, nici pentru o lună, nici pentru o săptămână. Există şi un defect în rezolvarea pe care a găsit-o raportul comisiilor, faptul că pentru conflictul de interese, care pentru alţii este considerat de natură penală, sancţiunea disciplinată care a fost introdusă este una minimă şi ea este cea pecuniară, se referă la posibilitatea de reţinere a 10% din indemnizaţie pe o perioadă de maximum trei luni", a spus Cristian Rădulescu.
El a precizat că parlamentarii trebuiau să se supună categoriei de demnitari care fac obiectul legii ANI în situaţia incompatibilităţilor.
"Opinia noastră este că rezolvarea corectă era cea care alinia demnitarul parlamentar celorlalte categorii de demnitari şi funcţionari publici, care fac obiectul legii de profil, aşa zisa lege a Agenţiei Naţionale de Integritate. Din această cauză, noi am iniţiat o propunere legislativă care se referă la faptul că un conflict de interese dovedit definitiv trebuie să fie considerat incompatibilitate şi să se soldeze cu întreruperea mandatului", a precizat Rădulescu.
Curtea Constituţională a României (CCR) a decis în 3 aprilie, admiţând în parte obiecţia PDL, că Parlamentul trebuie să abroge dispoziţiile care stabilesc sancţiunea disciplinară a interzicerii participării deputaţilor sau senatorilor la lucrările Camerelor din care fac parte.