Aleşii locali vor răspunde în instanţă pentru activitatea Primăriilor
Potrivit noilor modificări aduse de Guvern, aleşii locali vor răspunde în instanţă în numele instituţiilor pe care le reprezintă, iar şedinţele de Consiliu Local vor fi conduse de primar, fără drept de vot.
24 Aprilie 2012, 14:12
Primarii şi preşedinţii Consiliilor Judeţene vor răspunde în instanţă în numele unităţilor pe care le reprezintă şi nu în nume propriu, cum se întâmpla până acum.
Şedinţele de Consiliu Local ar urma să fie conduse de primari, fără ca aceştia să poată vota.
Acestea sunt principalele modificări şi completări aduse legilor administraţiei publice locale şi statutului aleşilor locali.
Proiectul iniţiat de guvern a fost adoptat de Senat după ce trecuse tacit de Camera Deputaţilor.
Corespondentul Radio România a cerut lămuriri de la preşedintele Comisiei juridice a Senatului, Toni Greblă.
Proiectul propune modificarea legii privind administraţia publică locală şi a celei vizând statutul aleşilor locali pentru rezolvarea unor disfuncţionalităţi din sistem.
Politic, s-a luat hotărârea ca legile să nu mai fie modificate substanţial în apropierea alegerilor locale, însă o modificare adusă şi aprobată cu o mare majoritate de voturi priveşte apărarea intereselor unităţilor administrativ-teritoriale - a explicat preşedintele Comisiei juridice, Toni Greblă.
"Noua modificare se impune pentru a da mai multă clarificare situaţiei dni prezent, când primari sau preşedinţi de Consilii Judeţene sunt chemaţi în judecată şi în nume personal. Asta le crează o anume stare de inconfort explicabilă, motiv pentru care am operat eliminări din textul adoptat de Camera Deputaţilor şi am lăsat acolo un singur amendament, practic", a spus Toni Greblă.
El a explicat că amendamentul se referă la faptul că atât primarul cât şi preşedintele Consiliului Judeţean stau în judecată în calitate de reprezentanţi legali ai unităţii administrativ-teritoriale şi nu în nume propriu.
"Dacă se doreşte atragerea lor într-un proces pentru o culpă personală, poate să fie făcută dar pe o altă modalitate", a spus preşedintele Comisiei juridice a Senatului.
Legea are caracter organic şi a fost votată cu 99 de voturi pentru şi o abţinere.