Alertă privind contaminarea cu bacteria E.coli entero-hemoragică
Comisia Europeană solicită persoanelor care au vizitat recent Germania să fie vigilente în cazul apariţiei simptomelor bolii, respectiv diaree hemoragică, dureri de cap şi crampe abdominale.
Articol de Cristina Grecu, 27 Mai 2011, 09:17
Cel puţin 2 persoane au murit şi alte câteva sute s-au îmbolnăvit în Germania, iar cazuri suspecte au fost semnalate şi în Suedia, Marea Britanie, Danemarca şi Olanda.
Ministerul german al Agriculturii crede că la originea răspândirii bolii ar fi consumul de legume crude.
La rândul său, Departamentul federal de luptă împotriva maladiilor susţine că simpla spălare a legumelor nu este suficientă şi recomandă fierberea acestora timp de 10 minute.
Mai mult, se recomandă renunţarea la consumul în stare crudă a salatei verzi, roşiilor şi castraveţilor provenind din nordul Germaniei.
Bacteria care a provocat aici infecţiile este mai periculoasă decât alte tipuri de E.Coli.
Conform cercetătorilor de la Universitatea din Muenster, ar fi vorba despre tulpina O104H4, o formă rară şi modificată a bacteriei, foarte rezistentă la medicamente, care poate cauza insuficienţă renală gravă.
În context, şeful Comisiei de sănătate din Parlamentul European, europarlamentarul german Jo Leinen, a avertizat cu privire la riscurile unei extinderi masive a bolii intestinale provocate de bacteria EHEC.
”Este doar o chestiune de timp până când această bacterie periculoasă din Germania va ajunge şi în alte ţări europene”, a declarat politicianul social-democrat pentru ziarul "Neue Osnabrücker Zeitung".
În România nu sunt încă semne de îngrijorare
Autorităţile sanitar-veterinare de la Bucureşti spun că nu există deocamdată semne de îngrijorare privind apariţia infecţiei în România şi spun că sunt suficiente, dar necesare totodată, măsuri stricte de igienă din partea consumatorilor.
Profesor doctor Gheorghe Bălan, de la Institutul de Gastro-Enterologie din Iaşi, a avertizat că orice eveniment diareic cu debut dureros abdominal, cu febră, cu apariţia, cu atât mai mult, a conţinutului de sânge, trebuie să conducă bolnavul la un serviciu specializat de boli infecţioase.
”Acesta, despre care vorbim, este un fenotip entero-hemoragic. Boala debutează ca o suferinţă digestivă infecţioasă comună, ca o entero-colită, cu dureri abdominale difuze, resimţite ca dureri la stomac sau un abdomen sensibil în general. Manifestarea care în schimb domină tabloul clinic este diareea. Iniţial, apoasă, diareea se transformă ulterior în sangvină, iar la aceste simptome se adaugă febră sau dureri de cap. De aici pot interveni complicaţii, de cele mai multe ori, renale. De aceea este necesar ca pacientul să se prezinte obligatoriu la spital şi va fi tratat la secţia de boli infecţioase”, a precizat profesorul Gheorghe Bălan.
Doctorul Liviu Rusu, de la Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară, a precizat, că se fac verificări stricte ale produselor alimentare.
”Autorităţile române controlează în magazin, deci, în general, la retailer, precum şi la producători, deci la cei care le prelucrează, produsele. De asemenea, toţi aceştia, în special cei care prelucrează, au ei propriile lor sisteme de autocontrol. De asemenea, noi, ca şi autoritate, deci pe lângă acest control care îl avem pe piaţă, controlăm şi toate intrările, deci tot ce vine din ţări terţe, toate importurile care vin, noi le controlăm. În cazul strict legat de Germania, este delicat să spun că controlăm, pentru că este vorba de schimb intracomunitar”, a declarat, pentru RRA, Liviu Rusu.