Alegerile s-ar putea desfăşura după un Cod electoral. Vezi proiectul
Autoritatea Electorală Permanentă a finalizat un Proiect de lege privind Codul electoral care conţine prevederi referitoare la toate tipurile de alegeri şi referedumuri.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 05 Septembrie 2012, 09:48
Potrivit Autorităţii Electorale Permanente, alegerile din ultimii ani au pus în evidenţă o serie de lacune şi inadvertenţe ale legislaţiei electorale româneşti.
Acestea au fost cauzate de numărul mare al actelor normative care reglementează acest domeniu, pe de o parte, dar şi de modificările prea dese ale acestora, pe de altă parte.
Având în vedere aceste motive, Autoritatea Electorală Permanentă propune un proiect de lege privind Codul electoral care a fost transmis preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, spre a fi prezentat deputaţilor şi senatorilor şi eventual, însuşit ca iniţiativă legislativă de aceştia.
Soluţia pentru armonizarea legislaţiei electorale din România este adoptarea unei reglementări unice care să creeze cadrul general pentru toate tipurile de alegeri şi referendumuri, consideră AEP.
Astfel, proiectul de lege al autorităţii Electorale Permanente cuprinde prevederi pentru toate tipurile de alegeri din România: alegeri locale, parlamentare, prezidenţiale, dar şi referendumuri.--fb1
În cazul referendumului pentru demiterea preşedintelui României, noutatea este că se scoate din textul legii prevederea referitoare la cvorum, preşedintele putând fi demis indiferent de numărul cetăţenilor care se prezintă la vot, dacă majoritatea cetăţenilor votează pentru demitere.
Proiectul de lege se află în dezbatere publică, pe site-ul Autorităţii Electorale Permanente.
Alte schimbări preconizate de Autoritatea Electorală Permanentă:
► Uniformizarea soluţiilor legale disparate existente în legislaţia actuală, precum şi reglementarea pentru prima dată a unor situaţii juridice semnalate de practica electorală;
► Coroborarea regulilor, conceptelor şi instituţiilor juridice specifice diferitelor tipuri de scrutine;
► Simplificarea mijloacelor de acţiune a administraţiei electorale prin coerenţa şi predictibilitatea procedurilor;
► Asigurarea stabilităţii procedurilor electorale şi indirect a predictibilităţii actului de administraţie electorală;
►Implementarea procedurilor necesare pentru prevenirea fraudelor electorale.
Expunere de motive privind Codul electoral