Alegerile pentru Consiliul Superior al Magistraturii vor fi reluate
Curtea Constituţională a analizat două contestaţii depuse de 30 de senatori PD-L privind validarea listei membrilor CSM, aleşi de judecători şi procurori pentru un mandat de şase ani, începând din 2011.
Articol de Mădălina Radu, 25 Ianuarie 2011, 11:49
Curtea Constituţională a României a decis, marţi , că hotărârile Senatului privind validarea membrilor Consiliului Superior al Magistraturii sunt neconstituţiononale, prin urmare alegerile pentru CSM vor fi reluate.
Judecătorii au admis , astfel , contestaţiile formulate de PDL faţă de acceptarea în componenţa CSM a unor magistraţi care mai făcuseră parte din acest for de conducere al justiţiei , precum şi a unuia din candidaţii propuşi de reprezentanţii societăţii civile. .
Principalul motiv al contestaţiilor, potrivit parlamentarilor PD-L, este contradicţia alegerii a trei magistraţi în CSM pentru un nou mandat , cu legea fundamentală.
În cazul alegerii lui Victor Alistar, reprezentanţii PD-L au invocat poziţia Agenţiei Naţionale de Integritate, potrivit căreia acesta nu poate ocupa momentan o funcţie publică, din cauza unei situaţii de incompatibilitate.
Reamintim că la începutul lunii, noii membri ai CSM s-au întâlnit în şedinţa de constituire, ocazie cu care şi-au ales preşedintele şi vicepreşedintele pentru un mandat de un an.
Anterior, preşedintele Traian Băsescu şi ministrul justiţiei au cerut amânarea constituirii CSM şi alegerea noii conduceri până la verdictul Curţii în cazul celor două contestaţii.
Conform legii, Consiliul Superior al Magistraturii este alcătuit din 19 membri - aleşi în adunările generale ale judecătorilor şi procurorilor şi validaţi de Senat - doi reprezentanţi ai societăţii civile, aleşi de Senat, şi trei membri de drept, respectiv ministrul justiţiei, preşedintele Înaltei Curţi şi procurorul general al ţării.
Durata mandatului membrilor CSM este de şase ani, iar mandatul acestora nu poate fi reînnoit.