Alegerile parlamentare din Republica Moldova, în vizorul Consiliului Suprem de Securitate
Consiliul Suprem de Securitate al Republicii Moldova s-a întrunit astăzi, după ce, săptămâna trecută, serviciul de informaţii de la Chişinău a avertizat că există forţe care urmăresc destabilizarea ţării.
Articol de Cătălin Gomboş, 24 Noiembrie 2014, 09:25
UPDATE Vlad Ţurcanu, purtătorul de cuvânt al preşedinţiei Republicii Moldova, a afirmat că există persoane şi partide care încearcă să destabilizeze situaţia din Reăpublica Moldova.
"Sunt partide şi persoane publice, care nu acţionează în interesele Republicii Moldova, încercând să destabilizeze situaţia prin mesaje care distorsionează realităţile din Republica Moldova şi încearcă să inducă pe agenda publică informaţii false, informaţii de natură să manipuleze cetăţenii în această perioadă importantă, care este una preelectorală", a spus acesta.
Serviciul de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova nu a făcut precizări cu privire la ameninţările existente, însă analişti citaţi de Radio Chişinău menţionează posibile proteste violente, după modelul celor din Ucraina de acum un an.
Acestea ar putea fi organizate de partidele proruse, în cazul în care vor pierde alegerile parlamentare din 30 noiembrie.
De precizat că reuniunea a avut loc în contextul în care Serviciul de Informaţii şi Securitate al ţării a lansat un avertisment privind posibile încercări de destabilizare.
Preşedinţia de la Chişinău nu a anunţat ce teme vor fi discutate astăzi, însă presa menţionează avertismentul de vineri al Serviciului de Securitate şi Informaţii, potrivit căruia ar putea avea loc încercări de destabilizare a echilibrului social, în contextul alegerilor parlamentare din 30 noiembrie.
Astfel de avertismente au mai fost emise anul acesta de SIS, iar directorul serviciului afirma, în septembrie, că există peste o sută de ONG-uri, formaţiuni politice şi organizaţii mass media care ameninţă securitatea Republicii Moldova.
Autorităţile s-au arătat preocupate în timp în special de posibila tensionare a situaţiei din Transnistria şi de tendinţe separatiste în Regiunea Autonomă Găgăuză.
Şedinţa Consiliului Suprem de Securitate are loc cu şase zile înaintea unor alegeri considerate cruciale pentru viitoarea orientare a ţării.
Sondajele de opinie sugerează că alegerile vor fi câştigate de principalele trei formaţiuni proeuropene, însă chiar şi o alianţă postelectorală a acestora este incertă, în condiţiile în care Partidul Liberal s-a retras din coaliţia de guvernare.
De celalată parte, vor intra în Parlament Partidul Comuniştilor, formaţiune care ar urma să aibă cel mai mare număr de voturi, recent înfiinţatul partid "Patria" şi, posibil, Partidul Socialiştilor.
Toate aceste formaţiuni îşi doresc legături mai strânse cu Federaţia Rusă.
Barometrele de opinie arată că jumătate din populaţie optează pentru integrarea europeană, iar cealaltă jumătate ar dori o apropiere de Uniunea Euroasiatică.
Duminică, 30 noiembrie, în Republica Moldova vor avea loc alegeri parlamentare