Alegerile europarlamentare, pe ultima sută de metri. Depunerea candidaturilor s-a încheiat
Toate partidele parlamentare, dar şi cele neparlamentare mai mult sau mai puţin cunoscute, au depus liste de candidaţi la BEC. Totodată, 9 independenţi vor să intre în campania electorală.
Articol de Andrei Şerban, 27 Martie 2014, 08:25
Depunerea candidaturilor pentru alegerile europarlamentare, care se vor desfăşura pe 25 mai s-a încheiat, miercuri.
Listele de candidaţi sunt de acum afişate la sediile Birourilor Electorale.
Eventualele contestaţii se pot formula începând de vineri, iar termenul limită de soluţionare a acestora este 16 aprilie.
Toate partidele parlamentare au depus liste complete.
Alianţa PSD-UNPR-PC are pe primul loc pe Corina Creţu, PNL pe Norica Nicolai, lista PDL este deschisă de Theodor Stolojan, în timp ce lista UDMR începe cu Iuliu Winkler.
Un alt partid parlamentar, PPDD, îşi începe lista cu preşedintele fondator, Dan Diaconescu.
Partidele neparlamentare care s-au înscris la BEC sunt: Partidul Mişcarea Populară, Partidul Noua Republică, PNŢCD, Alianţa Socialistă, Partidul Forţa Civică, Partidul Dreptăţii Sociale şi Partidul Ecologist Român.
Tot ca formaţiune independentă a depus listă de candidaţi şi Asociaţia Naţională a Agricultorilor.
O problemă este legată de listele PRM - acestea sunt două: una depusă de preşedintele contestat Corneliu Vadim Tudor, care a fondat partidul, şi o alta, depusă de Gheorghe Funar, care şi el revendică şefia partidului.
Biroul Electoral Central va stabili care listă se înscrie în cursa electorală.
Candidaţii independenţi sunt: fosta campioană mondială la gimnastică sportivă, Corina Ungureanu, Filip Constantin Tiţian, Toader Adrian, Liga Dănuţ, Nagy Doina Elena, Daniel Dăianu, Purea Paul şi Capsali Iulian.
Şi fostul liberal Mircea Diaconu şi-a înscris candidatura ca independent.
În legătură cu aceasta, ANI a trimis Biroului Electoral Central o scrisoare, în care susţinea că Mircea Diaconu nu poate fi ales europarlamentar.
Agenţia amintea că în 2012, el se afla în stare de incompatibilitate şi a pierdut mandatul de senator.
Potrivit legii, Mircea Diaconu nu mai poate ocupa o funcţie eligibilă până în 2015, deci nici pe cea de europarlamentar.
Mircea Diaconu a declarat că aşteaptă o eventuală contestare a candidaturii sale pentru a se adresa justiţiei, care să hotărască dacă el poate sau nu să candideze.