Alegeri prezidențiale 2019. Știri electorale
Radio România Actualități vă prezintă zilnic, știri electorale despre activitatea candidaților la alegerile prezidențiale.
Articol de Alina Bordeiaşu, 15 Octombrie 2019, 18:12
Astăzi, în Capitală, PNL dă startul campaniei prezidenţiale " Pentru o Românie normală!".
Evenimentul va avea loc la ora 17:00, la Fântâna de la Universitate. În ţară, candidatul Alianţei USR-PLUS, Dan Barna, îşi va prezenta programul de preşedinte în judeţele Buzău şi Galaţi.
Un preşedinte activ, prezent, implicat - promite că va fi Dan Barna, dacă va câştiga alegerile din luna noiembrie.
Aflat, zilele trecute, la Piteşti, el spunea că un şef de stat trebuie să aibă instrumentele de a soluţiona rapid o criză politică.
Dan Barna: Preşedintele României poate să fie şi acel tip de preşedinte, voi fi activ prezent implicat, care pune pe agenda Guvernului, care pune în dezbaterea societăţii exact acele teme care sunt relevante pentru cetăţeni şi nu temele pe care ni le-a servit timp de trei ani de zile PSD, cum distrugem justiţia. Aceasta este schimbarea de atitudine şi aceste alegeri prezidenţiale din această toamnă nu sunt despre Dan Barna, sunt despre ce fel de Românie vrem să avem în următorii 5 ani sau 10 ani. Este nevoie de o schimbare reală, de schimbare semnificativă, trebuie să intrăm într-o logică de modernizare.
Actorul Mircea Diaconu, fost europarlamentar, candidează la prezidenţiale, susţinut de Alianţa Electorală "Un om". La Sibiu, în Piaţa Mare, Mircea Diaconu s-a aflat în dialog direct cu cetăţenii.
Mircea Diaconu:Au eu sentimentul, de mai multă vreme, că noi ne prăbuşim lent, într-un fel de depresie naţională. Aproape toţi. Avem un fel de cădere de energie, cădere de entuziasm. Aşa, parcă nimic nu ne mai place, nimic nu mai funcţionează. Noi trebuie să ne oprim. Nu-i adevărat. Eu încerc să spun tuturor, nu este adevărat! Nu1 N-avem niciun motiv de tipul ăsta. Şi zic, noi să punem la loc energia, speranţa, entuziasmul. Putem, domnule! Eu spun, putem! Avem resurse, avem posibilităţi, avem potenţial. Ei, ne lipseşte zvâcul!
Klaus Iohannis candidează din partea PNL pentru un nou mandat de preşedinte al României. El a declarat la un miting organizat la Timişoara, că ţara trebuie reconstruită şi a dat asigurări că noua guvernare nu va tăia salarii sau pensii.
Klaus Iohannis:Veţi guverna cu un guvern de tranziţie. Este clar acest lucru, l-am anunţat imediat după prima rundă de consultări. Toţi vă vor ataca, în frunte cu pesdiştii. Şi să nu credeţi cumva că pesediştii vor ceda puterea uşor. Au început deja să vehiculeze sperietori mincinoase, pesediste. Vă spun vouă şi tututor românilor, cu toată răspunderea: nu vor exista tăieri de pensii şi salarii.
Vreau o Românie sigură, în care legea şi ordinea să fie pe deplin respectate, spunea candidatul PSD, Viorica Dăncilă, la un eveniment de campanie, organizat în Capitală. Ea preciza că un şef de stat trebuie să muncească pentru oameni.
Viorica Dăncilă: România trebuie condusă dintre oameni, împreună cu ei, alături de ei şi nu odată la cinci ani, ci în fiecare zi de muncă, pentru că preşedintele este dator să muncească pentru ţară, să înceapă o transformare profundă, de jos, de la rădăcini. Vreau pentru ţara mea siguranţă, ordine şi lege, o Românie în care nimeni nu trebuie să se teamă.
Candidatul UDMR la alegerile prezidenţiale este Kelemen Hunor. El spunea, la Sfântu Gheorghe, că sunt patru domenii de bază în care un preşedinte poate acţiona.
Kelemen Hunor:Sunt patru domenii unde preşedintele trebuie să spună ce crede şi ar trebui să împingă societatea în acea direcţie: infrastructură mare, educaţie, sănătate şi relaţii internaţionale. În infrastructură, dacă noi nu vom reuşi să facem ceva, vom pierde pariul în această zonă. În educaţie, dacă tot spunem că România educată, dar nu facem nimic, vom pierde, iarăşi nu investim în viitor. Acolo trebuie o reformă totală. Un preşedinte, aici, poate să fie mult-mult mai implicat, indiferent de ce preşedinte vorbim.
Candidatul PMP la alegerile prezidenţiale, Theodor Paleologu, s-a aflat la acest sfârşit de săptămână în Italia. Cu românii aflaţi la Roma, el a discutat despre munca sa de 19 de ani în străinătate.
Theodor Paleologu: Îmi doresc ca, prin acţiunea mea ca preşedinte, ca şef al diplomaţiei române, să asigur respectul cuvenit românilor din afara ţării. Dintre toţi candidaţii înscrişi în cursă, sunt singurul care am fost ambasador în două ţări şi, în plus de asta, am locuit 19 ani în afara ţării. Mi se pare că pentru cei din diaspora sunt alegerea absolut evidentă, dar nu neapărat că sunt eu frumos şi deştept, pentru că nu spun lucrul ăsta, pentru că cunosc cu adevărat felul de gândi, felul de a simţi al celor care stau departe de ţară.