Alegeri parlamentare în Ungaria. FIDESZ, favorit în sondaje
Potrivit celor mai recente sondaje de opinie, FIDESZ ar urma să obţină 40 - 45% din voturi, mult peste cele 31 de procente ale opoziţiei de stânga.
Articol de Emil Groza, 06 Aprilie 2014, 08:41
UPDATE ora 17.00. Cetăţenii ungari continuă să se prezinte la secţiile de votare pentru a decide cine vor fi cei 199 de membri ai viitorului Parlament de la Budapesta.
La ora locală 13:00, rata de participare la vot a fost de 34%.
Peste 2,7 milioane de cetăţeni ungari s-au prezentat astăzi la urne până la ora locală 13:00, respectiv ora 14:00 a României, conform ultimelor date făcute publice de Biroul Naţional Electoral, procentul de participare la vot fiind de 34,33%.
Prezenţa la secţiile de votare este puţin mai redusă decât la alegerile parlamentare din urmă cu patru ani, când, până la aceeaşi oră, votaseră 35,88% dintre cetăţenii înscrişi pe listele cu alegători. Mai mulţi lideri ai partidelor înscrise în cursa electorrală, printre care şi preşedintele Fidesz, premierul Viktor Orban, au votat încă în primele ore ale dimineţii şi i-au îndemnat apoi pe cetăţeni să se prezinte duminică în număr cât mai mare la secţiile de votare.
Cele peste 10.000 de secţii de votare de pe teritoriul Ungarei se vor închide la ora locală 19:00, respectiv 20:00, ora României
UPDATEora 12.00 Până la această oră, aproape 10% dintre cei opt milioane de alegători au votat, transmite corespondentul RRA, Emil Groza.
Peste opt milioane de cetăţeni ungari cu drept de vot sunt aşteptaţi duminică la urne pentru a decide cine vor fi cei 199 de membri ai viitorului Parlament.
În Ungaria, partidul FIDESZ, de centru-dreapta, al premierului Viktor Orbán este favorit în alegerile parlamentare de duminică.
Foarte aproape de alianţa formaţiunilor de stânga se află partidul de extremă dreapta Jobbik, cu 21 de procente în preferinţele alegătorilor decişi, iar mica formaţiune ecologistă LMP se situează sub pragul de 5%, necesar pentru a intra în Parlament, informează corespondentul RRA.
Sistemul electoral este unul mixt, combinând votul uninominal cu cel proporţional pe liste, informează corespondentul RRA, la Budapesta.
106 membri ai viitorului Parlament de la Budapesta vor fi aleşi din rândul celor peste 1.500 de candidaţi din circumscripţiile uninominale, iar 93 de mandate de deputat vor fi decise în urma voturilor exprimate pentru 18 liste naţionale înregistrate de partide.
Şi cele 13 minorităţi naţionale din Ungaria au posibilitatea să îşi trimită câte un reprezentant în parlamentul ungar, însă este de aşteptat ca acestea să fie reprezentate în legislativ doar de câte un aşa-numit "purtător de cuvânt".
Acesta are atribuţii similare cu cele ale parlamentaruilor, dar nu are drept de vot în plen, în condiţiile în care numărul alegătorilor care şi-au exprimat intenţia de a vota pentru lista comunităţii din care fac parte este mult sub cel de 20.000-25.000 neceasar pentru obţinerea unui mandat de deputat cu drepturi depline.