Alegeri parlamentare 2020. Ştiri electorale
Radio România Actualități vă prezintă zilnic știri din activitatea candidaților înscriși în campania electorală pentru alegerile parlamentare.
Articol de Amalia Bojescu, 29 Noiembrie 2020, 18:54
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (29 noiembrie, ora 11:00)
Artista Sanda Ladoşi a decis să se implice în politică sub sigla Partidului Ecologist Român. Ea candidează pentru un post de parlamentar la Suceava şi afirmă că toţi suntem datori cu asemenea iniţiative pentru a schimba cu adevărat ceva în viaţa politică.
Sanda Ladoşi: Poate e şansa să te audă cineva şi la rândul lor, fiecare ca un fel de val care crează un alt val şi tot aşa, putem să transformăm ceva. Niciodată nu vom face minuni, dacă tot aşteptăm să le facă altcineva. Eu aştept de 32 de ani, în care am sperat să se întâmple ceva şi am tot schimbat pe cineva cu acelaşi cineva. Şi cum putem face schimbarea? Niciodată schimbând un om cu acelaşi om. Poate de asta am avut şi îndrăzneala să fac acest pas, să creez o situaţie prin care oameni ca mine care nu au nici o treabă cu politica să aibă curajul să se implice. (A consemnat Alexandra Cristea).
*
Din partea alianţei USR PLUS Teleorman candidează pentru Camera Deputaţilor, Aurel Fierăscu. El spune că oamenii din acest judeţ vor schimbarea, mai ales că aici lipsesc oportunităţile în ceea ce priveşte piaţa muncii.
Aurel Fierăscu: Practic, Teleormanul nu are numai o diasporă externă, şi mă refer aici la Spania şi Marea Britanie în principal, are şi o diasporă internă. Majoritatea pleacă, pleacă la studii, pentru că suntem înconjuraţi de trei centre universitare mari: Piteşti, Craiova şi Bucureşti, dar nu se mai întorc, pentru că nu au unde să se întoarcă. În Teleorman, cel mai mare angajator este statul. Avem 55.000 de angajaţi care susţin 100.000 de pensionari, şi atunci a te întoarce doar pentru a te angaja la stat nu reprezintă o opţiune pentru mulţi de acolo. (Declaraţie consemnată de Petruţa Obrejan).
Din partea PMP pentru un mandat de senator de Bucureşti candidează şi Cristian Diaconescu, fost ministru de externe.
El spune că depolitizarea conducerii spitalelor ţine de voinţa politic, iar o soluţie pe term scurt ar fi un management privat.
Cristian Diaconescu:Ar trebui să ne gândim sau să se gândească cei care decid, de ce nu, la un management privat în sistemul de sănătatre. Da, este vorba de bani publici fără îndoială, dar aşa cum unele agenţii, să zicem, precum Taromulpoate avea în vedere, cu rezultatele care sunt, principiul contează, şi un anumte tip de management nu neapărat desemnat de la stat, poate acesta ar fi o soluţoe. Pe termen scurt, repet, avem nevoie de soluţii pentru că mr oameni şi un om care moare din cauza modului de organizare a sistemului este prea mult. (A consemnat Alina Stănuţă).
Partidul Alianţa pentru Unirea Românilor vine cu un plan de resetare a sistemului politic, prin limitarea la două mandate pentru parlamentari şi primari. George Simion
George Simion, candidat pentru Camera Deputaţilor în Bucureşti: Partidele sistemului ajung la putere doar a-şi angaja membrii de partid în funcţii publice. Trebuie să oprim lucrul ăsta. Suntem singurii care putem afce acest lucru pentru că nu avem datorii la nimeni, nu avem de dat înapoi ceva nimănui, iar membrii noştri nu aşteaptă să fie angajaţi într-o funcţie sau alta.
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (29 noiembrie, ora 17:00)
Prim-vicepreședintele PSD Gabriela Firea susține că pentru alcătuirea unei viitoare majorități parlamentare ar fi ideal ca social-democrații să poarte discuții în special cu partidele mai apropiate de familia politică și de programele lor. Într-o conferință de presă, fostul primar general al capitalei a anunțat că dacă PSD va ajunge la putere va aplica metodele sanitare care au dat randament în vestul Europei, va redeschide școlile și piețele.
Gabriela Firea: Avem şansa ca după alegerile parlamentare să schimbăm soarta României din punct de vedere medical, al educației din România, de asemenea din punct de vedere economic, să putem salva locurile de muncă și, de asemenea, să putem să salvăm împreună economia. A continua încă patru ani cu guvernul PNL înseamnă distrugerea sistemului de sănătate, compromiterea sistemului de educație și falimentul economiei românești. Practic votăm ca să ne salvăm, aceasta este definiția alegerilor din 6 decembrie.
Gabriela Firea deschide lista PSD pentru Senat în București, transmite redactorul Alina Stănuță.
* În județul Dâmbovița pentru un mandat de senator candidează Oana Vlăducă din partea PRO România, formațiune care consideră că testarea în masă a populației cu decontarea integrală a testelor este o măsură foarte importantă.
Oana Vlăducă: Noi, PRO România, suntem singurul partid care vorbim despre așa ceva; toate obiectivele depind de această testare. Vrem să re deschidem școlile, trebuie să testăm; vrem să nu mai carantinăm oraș după oraș, este nevoie să testăm; vrem să repornim economia, este nevoie să testăm. Este aberant de fapt cum acest guvern refuză să ia în considerare măsura testării masive, o măsură pe care noi, PRO România, o cerem de ceva vreme pentru a stopa blocarea aberantă a întregi sectoare de activitate sau carantinarea orașelor. (Declarație transmisă de corespondenta noastră Anda Ştefan).
*Guvernul României va finanța două proiecte care urmăresc fluidizarea traficului rutier din județul Cluj, anunță ministrul liberal al transporturilor, Lucian Bode.
Un prim proiect va uni nodul de autostrăzi de la Turda de Drumul European 60 în localitatea Martinești. Al doilea proiect este un pod rutier din zona Cluj Napoca-Baciu, care va degreva unul dintre cele mai aglomerate segmente rutiere din România.
Lucian Bode: S-au discutat deja cu prestatorul pentru a accelera etapa de proiectare astfel încât în primul trimestru al anului viitor să demarăm procedura de licitație pentru execuție, astfel încât la sfârșitul anului 2023 să putem vorbi de acest obiectiv finalizat. Cel de-al doilea proiect de infrastructură rutieră este cel care asigură fluența traficului din zona Calea Baciului, în municipiul Cluj-Napoca.
Lucian Bode deschide lista PNL pentru Camera Deputaților în Cluj, transmite corespondentul Claudiu Pădurean.
* Candidatul UDMR din partea Organizației de Tineret, Oltean Csongor, afirmă că alegerile de la 6 decembrie sunt despre viitorul tinerilor, de aceea ei trebuie să fie prezenți în luarea deciziilor.
El amintește că în programul de relansare economică propus de UDMR una din măsuri vizează sprijinirea tinerilor care sunt activi pe piața muncii, se precizează într-un comunicat primit la redacție.
*Partidul Mișcarea Populară propune trei măsuri imediate pentru a combate risipa banilor publici, declară președintele formațiunii, Eugen Tomac.
Eugen Tomac: Inteligenţa artificială pentru colectarea veniturilor la bugetul de stat, legea transparenţei prin care obligăm publicarea tuturor contractelor şi a tuturor facturilor şi referendum pentru orice împrumut mai mare de 5% decât bugetul unei comunități sunt trei soluții noi în care noi credem și care pot opri risipa banului public. Bani există, problema este că ei nu sunt cheltuiţi cum se cuvine și în împrumuturi foarte multe nejustificate.
Eugen Tomac deschide lista de candidați PMP pentru Camera Deputaților în București, transmite reporterul Alexandra Cristea.
* Candidatul USR-PLUS la Senat, Anca Dragu, anunță că Alianța își propune anularea taxelor pe salariul minim, măsură ce va avea ca efect reducerea decalajelor socio-profesionale și a sărăciei.
Anca Dragu: Decalajele de venit ţin pe loc economia românească să se miște înainte, să crească, să creeze locuri de muncă bine plătite, să creeze această economie prosperă și prietenoasă din care oamenii nu vor să mai plece. Odată cu reducerea decalajelor vom vedea o mai mare participare în câmpul muncii, deci o populație activă și eficientă care va contribui la o creștere economică sănătoasă și sustenabilă. (A consemnat redactorul Daniela Georgescu).