Alegeri locale 2012. PDL pierde la toate capitolele
Potrivit datelor parţiale, USL a obţinut majoritate confortabilă în trei sferturi din judeţe, în timp ce PDL rămâne cu doar două Consilii judeţene, din 14 câte avea înaintea alegerilor.
Articol de Alina Bordeiaşu, 12 Iunie 2012, 13:36
Pe harta politică a României s-au produs schimbări considerabile după aceste alegeri locale, USL fiind de departe marele câştigător, iar PDL fiind nevoit să se mulţumească cu locul doi.
Anul aceasta, democrat-liberalii au pierdut un număr important de primării şi majoritatea consiliilor judeţene.
În plus, PDL a fost îndepărtat şi de la conducerea sectoarelor 3 şi 6 ale capitalei.
O analiză comparativă a rezultatelor din 2008 şi 2012 indică o scădere dramatică în cazul preşedinţiilor de consilii judeţene câştigate de PDL.
De la 14 la două, respectiv Arad şi Alba, cât indică acum rezultatele parţiale.
USL câştigă fiefurile PDL
USL a reuşit să învingă PDL şi în câteva zone considerate fiefuri ale democrat-liberalilor, cum ar fi Suceava, Craiova şi Dâmboviţa.
La Caraş Severin de exemplu, o dată cu trecerea lui Sorin Frunzăverde la PNL, democrat-liberalii nu numai că au pierdut şefia consiliului judeţean, dar candidatul lor a obţinut un procent mai slab decât cel al UNPR sau al Partidului Poporului Dan Diaconescu.
Acest partid, de altfel, a reprezentat marea surpriză a acestor alegeri, clasându-se pe locul trei în preferinţele alegătorilor.
O răsturnare de situaţie s-a produs la Primăria municipiului Cluj Napoca unde fostul premier Emil Boc a câştigat competiţia cu reprezentantul USL, dar democrat-liberalii au pierdut şefia Consiliului Judeţean Cluj.
Liderii USL, mulţumiţi
Liderii USL s-au declarat mulţumiţi de rezultatele obţinute.
Copreşedintele USL, Crin Antonescu, spunea că este meritul candidaţilor Uniunii, dar a contat şi votul negativ.
"Imaginea lui Traian Băsescu a fost în fundalul acestor alegeri, din punctul meu de vedere, în mod dominant. Iar votul negativ, atât cât a fost negativ, a fost la adresa lui Traian Băsescu, Partidul Democrat Liberal fiind perceput şi fiind în realitate partidul prezidenţial. Pe de altă parte, Uniunea Social Liberală a găsit în cele mai multe cazuri candidaţi viabili pentru că acolo unde n-a găsit, n-a câştigat", a spus Crin Antonescu.
PDL îşi asumă înfrângerea
Sunt voci în PDL care susţin că partidul trebuie să facă o analiză a rezultatelor obţinute în şedinţa colegiului director.
Purtătorul de cuvânt, Sever Voinescu, spunea că PDL a suferit o înfrângere deoarece partidul a pierdut chiar şi acolo unde se aştepta mai puţin.
"Este o realitate. PDL a înregistrat pierderi şi a primit un vot negativ în multe zone ale ţării. Am pierdut trei primării în capitalele de judeţ Râmnicu Vâlcea, Ploieşti şi Botoşani. De asemenea avem un număr foarte mic de preşedinţi de consilii judeţene. Am înţeles mesajul pe care alegătorii ni l-au transmis. Alegătorii au fixat costurile guvernării dificile în care ei au dus tot greul. Noi am plătit costurile guvernării noastre", a spus Vasile Blaga, şeful de campanie al democrat-liberalilor.
Mai mult, democrat-liberalii susţin că victoria lui Emil Boc la Cluj este una simbolică ce poate constitui un punct de plecare pentru dreapta politică şi pentru lansarea unui nou proiect politic puternic.