ALEGERI EUROPARLAMENTARE. Românii își votează europarlamentarii
După o lună de campanie electorală în care candidații și-au prezentat programele electorale, campania a luat sfârșit. Duminică, românii sunt așteptați la vot pentru a-și alege reprezentanții în Parlamentul European.
Articol de Cătălin Purcaru, 24 Mai 2014, 11:59
Campania electorală pentru alegerile europarlamentare s-a închieiat.
Duminică, peste 18 milioane de alegători sunt aşteptaţi la urne, pentru a-i desemna pe cei 32 de reprezentanţi ai României în Parlamentul European.
15 formaţiuni politice şi opt candidaţi independenţi se află în cursa electorală.
Când începe votul?
Votarea începe la ora 7:00 şi se desfăşoară până la ora 21:00.
Persoanele aflate în secţia de votare la momentul închiderii urnelor pot să-şi exprime opţiunea electorală.
Documentele de vot
Cetăţenii cu domiciliul în România votează în baza unui act de identitate valabil, la secţia unde sunt arondaţi.
Persoanele aflate în altă localitate pot vota fiind înscrise în listele suplimentare.
La aceste alegeri nu sunt organizate secţii speciale, cum ar fi în gări sau în aeroporturi.
Cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate, dar şi cei care în ziua alegerilor se află în străinătate în scop turistic pot vota în baza unui act de identitate valabil la orice secţie organizată în afara graniţelor ţării.
Cetăţenii români care se înscriu pe listele electorale ale altui stat membru al UE, nu pot vota pentru eurodeputaţii români.
Cartea de alegător nu se utilizează la aceste alegeri şi nu se votează cu titlul de călatorie sau în lipsa unui act de identitate valabil.
Urna mobilă
Urna mobilă se foloseşte la cerere, în cazul persoanelor care nu se pot deplasa din motive medicale şi în cazul persoanelor aflate în arest preventiv sau în detenţie sau care nu şi-au pierdut drepturile electorale.
Darea sau primirea de foloase necuvenite, votul multiplu sau furtul urnei constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoarea.
Unde votezi?
Fiecare cetăţean, cu domiciliul în România, este arondat unei secţii de votare.
Puteţi verifica pe internet la adresa www.registrulelectoral.ro secţia de votare unde sutneţi arondaţi.
Cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate pot să-şi exprime opţiunea electorală la orice secţie de vot, organizată în străinătate.
Cetăţenii români cu domiciliul în străinătate care în ziua alegerilor se află în România îşi pot exercita dreptul la vot la orice secţie de votare organizat în ţară.
Tot duminică , în paralel cu scrutinul pentru Parlamentul European, vor avea loc în 19 judeţe alegeri locale parţiale pentru posturile vacante din administraţia locală, preşedinte de Consiliu Judeţean , primar sau consilier local.