Alegeri anticipate în Chișinău și în mai multe localități din Republica Moldova
În Republica Moldova au loc astăzi alegeri anticipate în mai multe localităţi, inclusiv în capitala Chişinău, unde fostul primar a fost implicat într-un dosar de corupţie.
Articol de Ina Guţu, 20 Mai 2018, 07:58
UPDATE 2 La ora 21.00 urmează să se închidă secţiile de vot constituite cu prilejul alegerilor locale anticipate desfăşurate în şapte localităţi din Republica Moldova, inclusiv în cele două mari oraşe, Chişinău şi Bălţi.
Pragul minim de prezenţă la urne - de 25% - a fost atins în toate cele şapte localităţi.
Pâna la ora 20:00, în Chişinău rata de participare era de 34%, iar la Bălţi se prezentaseră la urne tot 34% dintre cetăţenii cu drept de vot.
Primele rezultate parţiale vor fi comunicate după ora 22:00, precizează Radio Chişinău.
UPDATE 1 În Republica Moldova sunt în desfăşurare alegeri locale anticipate pentru desemnarea primarilor în şapte localităţi, inclusiv în oraşele Chişinău, unde s-au înscris în cursa electorală 11 candidaţi, şi Bălţi, cu 8 candidaţi.
UPDATE Până la ora 15:00, în capitala Republicii Moldova rata de participare era de aproape 22%.
Potrivit legislaţiei, pentru ca alegerile să fie declarate valide, la urne trebuie să se prezinte cel puţin un sfert din alegătorii înscrişi pe liste, transmite Radio Chişinău.
-----------------------------------------------------------------------
Alegerile pentru funcţia de primar de Chişinău şi de Bălţi au loc înainte de termen, după ce primarii celor două localităţi, Dorin Chirtoacă, respectiv Renato Usatîi, au demisionat în luna februarie.
Ambii figurează în dosare penale, susţinând însă că acestea sunt politice.
La Chişinău, pentru funcţia de primar concurează 11 candidaţi, iar la Bălţi au fost înregistraţi 8 pretendenţi.
Campania electorală pentru scrutinul electoral înainte de termen în două cele mai mari oraşe din Republica Moldova reprezintă o repetiţie a felului în care se vor poziţiona principalii actori politici, având în vedere că se desfăşoară cu jumătate de an înainte de alegerile parlamentare, consideră analistul politic Igor Munteanu.
Potrivit expertului, în această campanie au fost semnalate o serie de carenţe atestate, care reprezintă un declin al instituţiilor democratice.
Miza acestor alegeri trebuie văzută în primul rând în contextul alagerilor parlamentare din toamna acestui an, susţine şi analistul politic Ion Tobârţă, făcând referire inclusiv la mandatul scurt al primarilor care vor fi aleşi, de aproximativ un an.
Una din principalele concluzii ale actualei campanii electorale locale este dispersarea dreptei pro-europene, scenariu care, în opinia expertului, s-ar putea repeta şi la alegerile parlamentare.