Alegerea medicilor: sistem public sau privat?
Ministrul sãnãtãţii, Attila Cseke, a declarat miercuri cã ministerul sãu lucreazã la elaborarea unui proiect legislativ conform cãruia medicii sã nu mai poatã lucra, simultan, în sistemul public şi în cel privat.
Articol de Simona Mihăescu, 19 August 2010, 12:19
El a subliniat cã acest sistem nu şi-a dovedit eficienţa în sistemul medical, iar pentru pacient aceastã soluţie s-a dovedit a fi pãguboasã.
Ministrul s-a referit la situaţia în care pacientul se duce la spitalul public dimineaţa, i se fac analizele şi este rechemat la clinica privatã, de cãtre acelaşi medic, dupã-amiazã, unde plãteşte serviciul.
"Prin urmare, pacientul plãteşte atât contribuþia de sãnãtate, cât şi un serviciu medical privat", a tras concluzia ministru Atilla Cseke.
Preşedintele UDMR îl sprijină pentru Atilla Cseke
Şi preşedintele UDMR Marko Bela şi-a arătat încrederea în ministrul sănătăţii. El a declarat miercuri cã "Cseke Attila e ferm şi hotãrât sã ia toate mãsurile şi sancţiunile necesare în cazul tragediei de la maternitatea Giuleşti."
Marko Bela a recunoscut că existã şi o rãspundere umanã, "sunt responsabili pentru ceea ce s-a întâmplat la maternitatea Giuleşti, iar sancţiunile trebuie sã fie luate".
Referitor la cei care au cerut demisia ministrului, Marko Bela a spus cã aceastã tragedie nu trebuie folositã ca armã politicã şi trebuie în schimb sã fie luate mãsuri ca un astfel de accident sã nu se mai repete, transmite corespondentul RRA, Ciprian Iancu.
Senatorii caută soluţii de descentralizare a sistemului din sănătate
Senatorii au decis miercuri cã orice salariat al spitalelor este incompatibil cu funcţia de membru al Consiliului de Administraţie.
Membrii Comisiei de sãnãtate publicã au adoptat în unanimitate de voturi acest amendament la ordonanţa de urgenţã a guvernului privind descentralizarea în domeniul sãnãtãţii.
Potrivit preşedintelui comisiei, Ion Rotaru, astfel poate fi înlãturatã situaţia în care un medic din consiliul medical care poate propune spre aprobare Consiliului de Administraţie planul de achiziţii sã poatã propune şi sã voteze tot el ceea ce propune.
Comisia juridicã avizase marţi , favorabil acest act normativ, dar , miercuri , Comisia pentru administraţie publicã a Senatului a exprimat un punct de vedere negativ asupra ordonanţei. Niciuna dintre cele douã comisii nu a formulat amendamente.