Alegerea lui Vasile Blaga în fruntea Senatului, constituţională
Judecătorii Curţii Constituţionale a României au respins marţi, cu majoritate de voturi, sesizarea Partidului Social Democrat prin care se contesta alegerea lui Vasile Blaga în funcţia de preşedinte al Senatului.
Articol de Alina Dobrinescu, 20 Decembrie 2011, 16:49
Sesizarea PSD care contesta numirea lui Vasile Blaga în funcţia de preşedinte al Senatului, a fost depusă pe 7 decembrie, când senatorul Dan Şova a susţinut că acţiunea este o chestiune tehnică.
''Este o chestiune tehnică şi s-a reluat practic demonstraţia din 2005, anume că preşedintele (n.r. - Senatului) trebuia să fie de la PSD, pentru că este rezultatul algoritmului din alegeri. PSD a luat cele mai multe voturi în alegeri, era normal să i se atribuie una dintre cele două Camere. Vom vedea ce va decide Curtea'', declara atunci Dan Şova.
Mircea Geoană a fost exclus din PSD pe 22 noiembrie, iar o zi mai târziu a fost revocat din funcţia de preşedinte al Senatului.
Pe 28 noiembrie a fost ales preşedinte al Senatului democrat-liberalul Vasile Blaga.
O decizie a Curţii Constituţionale din anul 2005 (Decizia nr. 601/2005) statuează că dacă grupul parlamentar din care face parte preşedintele Senatului decide să-i retragă sprijinul, atunci această funcţie va reveni tot grupului parlamentar din care a făcut parte preşedintele revocat.
"Instituirea posibilităţii alegerii unui nou preşedinte dintr-un alt grup parlamentar ar avea drept consecinţă ca sancţiunea aplicată preşedintelui Senatului, revocat din funcţie, să se extindă asupra grupului parlamentar care a propus alegerea lui. Or, Constituţia României nu permite aplicarea unei asemenea sancţiuni cu caracter colectiv", precizează Curtea în Decizia nr. 601/2005.
Înainte de alegerea lui Vasile Blaga la preşedinţia Senatului, premierul Emil Boc a susţinut că nu există niciun fel de impediment de natură constituţională pentru ca această funcţie să fie deţinută de actuala coaliţie de guvernământ.
"Din punct de vedere juridic, nu există niciun fel de impediment de natură constituţională pentru ca actuala coaliţie să aibă preşedinţia Senatului. În fapt, abia acum intrăm în normalitate, pentru că funcţia domnului Mircea Geoană a fost obţinută în urma protocolului coaliţiei PDL-PSD, în momentul în care acel protocol a fost desfiinţat prin plecarea PSD-ului de la guvernare, funcţia PSD-ului de preşedinte al Senatului a fost deţinută, practic, într-o manieră ilegală din punct de vedere politic", a declarat primul-ministru.