Alba Iulia inclusă în brand-ul de ţară
Ministrul Turismului şi Dezvoltării Regionale, Elena Udrea, a semnat miercuri la Alba Iulia, trei contracte de investiţii, în valoare de 29,2 milioane de euro.
Articol de Simona Mihăescu, 15 Septembrie 2010, 16:37
Ministrul Turismului şi Dezvoltării Regionale, Elena Udrea, a semnat miercuri la Alba Iulia, trei contracte de investiţii, în valoare de 29,2 milioane de euro.
Cel mai mare dintre proiecte are o valoare de 17,9 milioane de euro şi presupune reabilitarea centrului istoric din Alba Iulia şi a fortificaţiei de tip Vauban, investiţiile presupunând realizarea unor căi de acces, a iluminatului public sau amplasarea de mobilier urban în zona istorică din municipiu.
Contractul vizează reabilitarea interioară a Cetăţii Alba Carolina, iar celalalte două sunt investiţii în infrastructura judeţului.Astfel se urmăreşte reabilitarea pasajului superior peste calea ferată de la intrare în municipiul Alba Iulia, pe DN 1, dinspre Sebeş, lucrări care se ridică la 4,17 milioane de euro.
Cel de-al treilea are o valoare de 7,23 de milioane de euro şi vizează modernizarea intrării în municipiul Alba Iulia dinspre Cluj, reabilitarea unor străzi, a unui pod peste râul Ampoi şi a unui pasaj peste calea ferată.
Ministrul a spus cu această ocazie că Cetatea din Alba Iulia va fi inclusă în brand-ul de ţară al României şi că doreşte crearea unui circuit al cetăţilor transilvănene.
Cele trei contracte au fost semnate de ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, şi primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, şi au finanţare din fonduri europene, în cadrul Programului Operaţional Regional. Axa Prioritară 1 - Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor - poli urbani de creştere. Domeniul "Planuri integrate de dezvoltare urbană".
Elena Udrea a declarat, la finalul ceremoniei de semnare a contractelor de finanţare, că a dorit să fie prezentă la Alba Iulia pentru că ştie cât de importante sunt cele trei proiecte pentru dezvoltarea municipiului.
Turism istoric şi religios pentru România
Ea a spus că în două săptămâni va semna alte două contracte de finanţare pentru proiecte privind latura de vest a cetăţii din Alba Iulia, care va închide planul de dezvoltare urbană a municipalităţii.
"Fie că vorbim de fondurile europene care sunt o resursă, mai ales în această perioadă, asupra cărora trebuie să ne aplecăm cu cea mai mare grijă şi să facem, toate eforturile pentru a aduce aceşti bani în România, fie că vorbim de fondurile de la buget pe care le alocăm obiectivelor turistice, vom continua să vă finanţăm proiectele până veţi finaliza aşa cum v-aţi propus amenajarea cetăţii, dar şi celelalte proiecte de infrastructură", a declarat ministrul turismului, Elena Udrea.
Ministrul turismului a mai subliniat faptul că , pe lângă turismul de litoral, România are un potenţial deosebit în turismul istoric si religios. Elena Udrea a mai declarat că publicul doritor de circuite istorice şi religioase este format în special din cetăţeni europeni.
Ea a mai făcut referire şi la situaţia staţiunii Herculane, care are atât potenţial balnear, cât şi istoric.
Elena Udrea a anunţat că va solicita Parlamentului României o lege prin care se va cere exproprierea clădirilor de patrimoniu din staţiunea Herculane, care după Revoluţie au fost lăsate în paragină - transmite corespondentul RRA.