Ajutorul pentru energie electrică şi gaze naturale, menţinut
Ajutorul suplimentar pentru energie electrică şi gaze naturale se va acorda diferenţiat, în funcţie de veniturile familiei sau persoanei singure, potrivit unui proiect pus în dezbatere publică de Ministerul Muncii.
Articol de Cristian Bâcâin, 28 Februarie 2013, 10:07
Conform proiectului, ajutorul suplimentar va fi cuprins intre 18 lei, dacă venitul pe membru de familie este de până în 200 de lei şi de 23 de lei, în cazul veniturilor cuprinse între 201 şi 370 de lei.
Proiectul mai vizează şi acordarea ajutorului suplimentar din oficiu, pe toată perioada de acordare a ajutorului social şi a alocaţiei pentru susţinerea familiei, dar şi plata ajutorului suplimentar din bugetul Ministerului Muncii.
Conform unor estimari realizate de experţii Bancii Mondiale, creşterea cheltuielilor cu energia electrică pentru categoriile vulnerabile se situează între 14 lei şi 20 de lei, la care se adaugă o creştere medie de 3 lei a preţului la gazele naturale.
În categoria consumatorilor vulnerabili de energie electrică vor intra clienţii casnici cu un venit mediu lunar net mai mic sau egal cu salariul minim pe economie, cei a căror viaţă sau sănătate este în pericol iminent în cazul deconectării, persoanele cu dizabilităţi sau cu boli grave, precum şi consumatorii în vârstă de peste 65 ani.
Proiectul de ordonanţă de urgenţă va fi în dezbatere publică până în 7 martie, mai precizează redactorul RRA.
Amintim că la sfârşiul lunii ianuarie, ministrul Muncii Mariana Câmpeanu a estimat că numărul consumatorilor vulnerabili ar putea fi în jur de câteva milioane de persoane.
De asemenea, ea a arătat că s-a estimat o creştere a facturii la energie cu circa 7 lei/lună, iar intenţia este să se ofere consumatorilor vulnerabili o sumă acoperitoare, "un pic mai mare, de pildă zece lei".
Întrebată dacă există surse de finanţare privind cheltuielile suplimentare pe care le va angaja ministerul în favoarea cetăţeanului, ministrul muncii a arătat că sursa ar fi impozitele care vor fi percepute companiilor din domeniul energiei, Ordonanţa privind impozitarea veniturile excedentare ale acestor companii fiind aprobată în şedinţa de Guvern.