Ajutoarele pentru încălzire rămân neschimbate şi în această iarnă
Guvernul a modificat luni Ordonanţa de Urgenţă nr. 5/2003 privind acordarea de ajutoare pentru încălzire.
Articol de Petruţa Obrejan, 21 Septembrie 2010, 00:04
Persoanele care doresc să primească şi în această iarnă ajutoare pentru încălzire trebuie să nu deţină o serie de bunuri mobile sau imobile, cum ar fi, o altă locuinţă în afara celei de domiciliu, şi nicio maşină cu o capacitate cilindrică mai mare de 1.600 cmc.
Ministrul muncii, Ioan Nelu Botiş, a declarat luni, la finalul şedinţei de guvern că, plafonul acestor subvenţii nu se va modifica în iarna 2010-2011, el va rămâne tot la 615 lei pe persoană, în cadrul fiecărei familii.
Elementul de noutate, a mai spus Botiş, va fi introducerea unei liste anexă la această OU, care va cuprinde bunurile materiale pe care nu trebuie să le aibă în proprietate o persoană care doreşte să beneficieze de ajutor pentru încălzire.
Potrivit evaluărilor făcute până la această dată, s-a constatat că peste 10% din familii ar putea să nu se încadreze în noile teste de evaluare şi de venituri a mai spus ministrul muncii.
El a declarat că numai în ultimul sezon rece de aceste ajutoare la încălzire, au beneficiat peste 3,2 milioane de familii în România, dintre care 2,36 milioane de familii au fost din mediul rural şi au beneficiat de ajutoare pentru lemne, 331.000 de familii, de ajutoare pentru energie termică, iar restul de ajutoare pentru gaze.
Ioan Botiş a adăugat că, săptămâna viitoare, vor fi elaborate şi normele metodologice privind modificările OUG 5/2003.
35.000 de dosare ale persoanelor cu handicap sunt suspecte de fraudare.
Ministrul muncii a anunţat luni şi modificarea legii 448/2006 privind acordarea ajutoarelor de stat pentru persoanele cu handicap.
Potrivit acestuia din cele 550.000 de dosare ale persoanelor cu handicap,peste 140.000 au fost deja verificate, însă 35.000 dintre acestea prezintă suspiciuni de fraudare.
Pentru cerecetarea acestor cazuri suspecte vor fi înfiinţate mai multe comisii de reevaluare,care vor fi mobile şi în care se vor regăsi medici specialişti din întreaga ţară.
Ministrul muncii a amintit că au existat o serie de cazuri de notorietate, în care persoane care deţineau atestat de nevăzător, aveau permis sau conduceau în acelaşi timp.
,, Aceste comisii se vor deplasa în fiecare judeţ. Nicio persoană cu handicap supusă acestui proces de evaluare nu se va deplasa la Bucureşti, ci într-un centru de judeţ. De asemenea, avem şi o comisie naţională superioară pentru rezolvarea contestaţiilor " a mai spus ministrul Ioan Botiş