Ajutoare de stat pentru producătorii agricoli
Guvernul a stabilit ajutoarele de stat care urmează a fi acordate producătorilor agricoli pentru perioada 2011 - 2012.
Articol de Petruţa Obrejan, 05 Octombrie 2011, 17:09
Executivul a aprobat, miercuri, hotărârea care reglementează acordarea de ajutoare de stat producătorilor agricoli în valoare totală de aproximativ 200 de milioane de euro, circa 779 milioane de lei.
Cea mai mare parte a alocării aprobate se referă la ajutorul de stat pentru motorina utilizată în agricultură, mai precis 380 milioane lei din cele 779 milioane lei aprobate de Guvern.
Şeful Executivului a menţionat că decizia de alocare a acestor bani reprezintă un element direct şi pragmatic de susţinere a acestui sector, prin contribuţia bugetului de stat.
”Susţinerea agriculturii este vitală pentru România, atât pentru faptul că avem capacitatea de a hrăni cu potenţialul României 80 de milioane de oameni, cât şi pentru faptul că tot ceea ce investim în agricultură nu poate fi delocalizat. Investiţiile în agricultură sunt şi rămân în România”, a declarat premierul Emil Boc.
La rândul său, ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale, Valeriu Tabără, a detaliat modul de alocare a ajutoarelor de stat destinate producătorilor agricoli pentru 2011-2012.
Ajutoarele se acordă crescătorilor de păsări şi porcine pentru realizarea angajamentelor asumate în ceea ce priveşte bunăstarea şi protecţia animalelor în valoare de 350 de milioane de lei şi pentru activităţile de ecarisaj în valoare de 5,815 milioane de lei.
Sprijinul financiar aprobat de Guvern include pe lângă ajutoarele de stat pentru motorina utilizată în agricultură şi plata primelor de asigurareîn valoare de aproape 43 de milioane de lei pentru a veni în sprijinul producătorilor agricoli şi încurajarea acestora să asigure culturile agricole, animalele, păsările şi familiile de albine.
Plăţile vor începe după data de 16 octombrie 2011 şi se vor încheia în decembrie 2012, în funcţie de categoria producătorilor agricoli beneficiari ai acestor ajutoare de stat.
Totodată, primul ministru a precizat că există resursele financiare pentru a asigura diversele categorii de plăţi pentru susţinerea fermierilor şi agriculturii.
În acest context, premierul a amintit că din 16 octombrie vor începe şi plăţile pentru suprafaţă, adică avansurile din bani europeni, în valoare de 42 de euro pe hectar.
Premierul Emil Boc declara, miercuri, înainte de ședința săptămânală a Executivului, că agricultura este practic una dintre şansele României de modernizare şi dezvoltare.
Potrivit premierului, aceasta reprezintă un domeniu de maxim interes pentru Guvern în condiţiile în care România poate avea capacitatea de a hrăni peste 80 milioane de oameni.
Primul ministru susține că agricultura nu poate fi lovită de riscul delocalizării, astfel că investiţia rămâne pentru totdeauna aici.
În şedinţa Executivului au fost discutate şi unele măsuri privind organizarea şi efectuarea recensământului general agricol din România.
Potrivit acestui act normativ, fondurile alocate efectuării recensământului agricol şi publicării datelor acestuia se ridică la peste 117 mii de lei.